Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Jean-Michel Pilc & Petros Klampanis σε Ζάκυνθο Τήνο και στο ΙΑΝΟ

IANOS, Σταδίου 24, Αθήνα

Πέμπτη  5 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:30
Jean-Michel Pilc & Petros Klampanis 
 CONTEXTUAL duet

Από την Νέα Υόρκη στην Αθήνα για μία μοναδική εμφάνιση στον ΙΑΝΟ!
 Συνθέσεις που φλερτάρουν με τη Νεοϋορκέζικη τζαζ, αντλούν την ευαισθησία τους από την κλασική μουσική και το Ρομαντισμό,
και φέρουν τη νοσταλγία της παραδοσιακής μουσικής των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, θα συνοδεύσουν την επιστροφή μας στην πόλη,
 σε μία από τις πρώτες φθινοπωρινές συναυλίες του Ιανού, την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στις 21:30.

Ο πιανίστας και συνθέτης Jean-Michel Pilc, μια μουσική ιδιοφυία, με ιδιαίτερο προσωπικό ύφος, συναυλίες σε όλο τον κόσμο,
σπουδαίες συνεργασίες και κριτικές που τον κατατάσσουν ανάμεσα στους κορυφαίους αυτοσχεδιαστές της διεθνούς τζαζ σκηνής,
θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής του περιοδείας, καλεσμένος του φίλου και συνεργάτη του
Πέτρου Κλαμπάνη, κοντραμπασίστα και συνθέτη, του οποίου το ντεμπούτο έχει συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές.
Μαζί, θα παρουσιάσουν πρωτότυπες συνθέσεις και ευφάνταστες ενορχηστρώσεις σε δημοφιλή τζαζ κομμάτια,
ενώ μέρος του προγράμματος θα αποτελέσουν νέες συνθέσεις του Πέτρου Κλαμπάνη, που θα ηχογραφηθούν στη Νέα Υόρκη, λίγες μόλις μέρες μετά τη συναυλία στην Αθήνα.

Πριν τη συναυλία τους στην Αθήνα θα εμφανισθούν επίσης στη Ζάκυνθο (29 Αυγούστου, Λόφος του Στράνη) και στο πλαίσιο του Tinos Jazz Festival (31 Αυγούστου, Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού).

Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2013 :Έως την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου η υποβολή προτάσεων


Έως την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου η υποβολή προτάσεων για συμμετοχή στην έκθεση Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2013

Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας προκηρύσσει την έκθεση φωτογραφίας “Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2013″ και απευθύνει πρόσκληση σε νέους δημιουργούς ηλικίας 18-35 ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος, να υποβάλουν την εργασία τους προς αξιολόγηση. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2013.
Την κριτική επιτροπή της έκθεσης "Νέοι Έλληνες Φωτπγράφοι 2013" απαρτίζουν οι:
- Κωστής Αντωνιάδης (Επιμελητής εκθέσεων, Προϊστάμενος στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του T.E.I. Aθήνας)
- Μανόλης Μωρεσόπουλος (Διευθυντής Athens Photo Festival)
- Ηρακλής Παπαϊωάννου (Επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης)
Η κατάθεση του υλικού γίνεται σε ψηφιακή μορφή, μέσω του δικτυακού τόπου του Athens Photo Festival ή ταχυδρομικά.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά στην πρόσκληση συμμετοχής και τη διαδικασία υποβoλής, παρακαλούμε επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο του φεστιβάλ www.photofestival.gr.

Συναυλία στο Ηρώδειο αφιέρωμα στους " Έλληνες του κόσμου"


ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ «ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
 ΗΡΩΔΕΙΟ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
 ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΓΛΥΠΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
ΣΤΑ ΜΑΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ, ΠΟΙΗΤΕΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΙ, ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ, ΗΘΟΠΟΙΟΙ
 
 Εδώ και 23 χρόνια ο απόδημος ελληνισμός γιορτάζει στο ξωκλήσι της ξενιτιάς στον Αη Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας στις αρχές Αυγούστου. Φέτος η Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού που αποτελεί θεσμό μεταφέρεται και στο Ηρώδειο με μία συναυλία, που πραγματοποιείται στις 9 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένη στους μεγάλους Έλληνες που λάμπρυναν με την παρουσία και το έργο τους τη χώρα μας στο εξωτερικό. Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών και είναι αφιερωμένη στους «Έλληνες του Κόσμου»: Θόδωρο Αγγελόπουλο, Οδυσσέα Ελύτη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Νίκο Καζαντζάκη, Μιχάλη Κακογιάννη, Μαρία Κάλλας, Ιάκωβο Καμπανέλη, Μελίνα Μερκούρη, Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Διονύσιος Σολωμό, αλλά και στους Βασίλη Βασιλικό, Κώστα Γαβρά, Μίκη Θεοδωράκη, Νάνα Μούσχουρη, Βαγγέλη Παπαθανασίου κ.ά. 
Το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός διοργανώνεται για την ίδρυση, στα Μακρίσια της Ολυμπίας, Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού και για τη δημιουργία γλυπτού αγάλματος για τον Ελληνισμό της Διασποράς που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης.  Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς και την παρουσίαση του προγράμματος έχει ο στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος, εμπνευστής της γιορτής του Απόδημου Ελληνισμού στα Μακρίσια. Στη συναυλία λαμβάνουν μέρος η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Έμμετρον»,  με μουσική επιμέλεια του Μανώλη Γεωργοστάθη. Οι τραγουδιστές: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αρλέτα, Μελίνα Ασλανίδου, Πέτρος Γαϊτάνος, Βασίλης Γισδάκης, Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Καράλης, Βασιλική Καρακώστα, Βασίλης Λέκκας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Μάνος Πυροβολάκης, Λάκης Χαλκιάς, Δημήτρης Ψαριανός.  Επίσης οι συνθέτες Μανώλης Καραντίνης, Γιώργος Κατσαρός, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Βασίλης Σαλέας, Γιάννης Σπανός, Σάκης Τσιλίκης, ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης, η διεθνής σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Οι ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος, Ζέτα Δούκα, Σταύρος Ζαλμάς, Εύα Κοταμανίδου, Όθωνας Μεταξάς.  Οι χορωδίες Τερψιχόρης Παπαστεφάνου και η Μεικτή Χορωδία Πύργου.

Ποιήματα τους απαγγέλουν οι ποιητές μας: Τίτος Πατρίκιος, Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ και Γιώργος Μαρκόπουλος. Έργα τους που λειτουργούν ως σκηνικό της μουσικής παράστασης έδωσαν οι ζωγράφοι: Δημήτρης Μυταράς, Χρίστος Καράς, Γιώργος Σταθόπουλος και Δημήτρης Κούκος.

 

Να σημειώσουμε ότι την πρωτοβουλία για την ίδρυση, στα Μακρίσια της Ολυμπίας, Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού και για τη δημιουργία γλυπτού αγάλματος για τον Ελληνισμό της Διασποράς υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό κορυφαίες προσωπικότητες του Ελληνισμού με πρώτο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Επίσης ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας  Ιάκωβος Καμπανέλης είχε δηλώσει για το σκοπό αυτό τα εξής: «Λαμπρή και δίκαιη η ιδέα να ιδρυθεί Μουσείο Απόδημου Ελληνισμού και να στηθεί το άγαλμα της ξενιτιάς στα Μακρίσια της Ολυμπίας εκεί που κάθε καλοκαίρι για τόσα πολλά χρόνια εορτάζεται ο δυναμισμός της ομογένειας που να επισημαίνει και να θυμίζει αδιάλειπτα την αξία της παρουσίας της στις τέσσερις άκριες του κόσμου».

 

Να τονίσουμε, τέλος, ότι εδώ και 23 χρόνια, αδιάλειπτα,  «Οι Φίλοι του Αη Γιάννη» - «Το ξωκλήσι της ξενιτιάς», διοργανώνουν υπό την Αιγίδα των Υπουργείου Εξωτερικών, Πολιτισμού, της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και της ΕΡΑ, τη «Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού» στο ξωκλήσι της ξενιτιάς τον Αη Γιάννη στα Μακρίσια της Ολυμπίας στις Αρχές Αυγούστου.

Πρόκειται για τη κορυφαία γιορτή – θεσμό του Απόδημου Ελληνισμού όπου οι Έλληνες της διασποράς συναντούν την πατρίδα μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Τίμησαν με την παρουσία τους και τιμήθηκαν από τους Έλληνες της διασποράς οι μεγάλες μορφές του Ελληνικού Πολιτισμού, όπως Μίκης Θεοδωράκης, Ιάκωβος Καμπανέλης, Αντώνης Σαμαράκης, Κώστας Γαβράς, Ζυλ Ντασέν, Μιχάλης Κακογιάννης, Δημήτρης Μυταράς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης και άλλοι. Η συναυλία στο Ηρώδειο στις 9 Σεπτεμβρίου είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη μεγάλη γιορτή του απόδημου ελληνισμού.

 

Τιμές εισιτηρίων: 60 (Διακεκριμένη), 50  (Α’ ζώνη), 40 (Β’ ζώνη),  30 (Γ’ ζώνη), 20 (Άνω διάζωμα) 10 (φοιτητικό - ανέργων).

Προπώληση:

- Εκδοτήρια: Ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, Αθήνα & Ταμεία Ηρωδείου)

- Καταστήματα Public & Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου

- Τηλ.: 210 3272000
- Online πωλήσεις στο:www.tickethour.com

«Σερσέ λα φαμ» :ΓΥΝΑΙΚΕΣ τραγουδούν Βασίλη Τστσιταάνη


«Σερσέ λα φαμ» :

ΓΥΝΑΙΚΕΣ τραγουδούν Βασίλη Τστσιταάνη
   Αφιέρωμα  στον Βασίλη Τσιτσάνη
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013
MONH ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Πίτσα Παπαδοπούλου,Μελίνα Ασλανίδου,
 Φωτεινή Βελεσιώτου, 
Συμμετέχει η  Ορχήστρα της Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνη
100 χρόνια περίπου από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη (Τρίκαλα, 18 Ιανουαρίου 1915) και σχεδόν 30 από το θάνατό του (Λονδίνο, 18 Ιανουαρίου 1984), ξεκινάει ένας κύκλος συναυλιών - αφιερωμάτων στο σπουδαίο έλληνα δημιουργό και συνθέτη.
«Της γερακίνας γιος», ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και 
τραγουδιστές του 20ου αιώνα. Ήταν μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.
Στον κύκλο συναυλιών «Σερσέ λα φαμ : Γυναίκες τραγουδούν Τσιτσάνη» συμμετέχει η Ορχήστρα της Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης» που παρουσιάζει το έργο του αγαπημένου συνθέτη. Η Ορχήστρα αποτελείται από επαγγελματίες μουσικούς, γνωστούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την συνεισφορά τους στη συνέχιση και ανάδειξη του ρεμπέτικου και της λαϊκής μουσικής. Το ξεχωριστό στοιχείο της ορχήστρας είναι το ότι καταπιάνεται αποκλειστικά με τις πρώτες ηχογραφήσεις του Βασίλη Τσιτσάνη, επανα-ενορχηστρωμένες για το ορχηστρικό της σύνολο. Η Ορχήστρα υπάγεται στις δράσεις (συναυλίες, διαλέξεις, σεμινάρια, συνέδρια) της μη κερδοσκοπικής Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης» (http://www.vasilis-tsitsanis.gr) που συστήθηκε με επίτιμα μέλη της τον Κώστα και Βικτωρία Τσιτσάνη, των οποίων η συγκατάθεση είναι απαραίτητη για κάθε είδους δράση της. 
Έτσι και η εναρκτήρια εκδήλωση, αυτή της Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών, φέρει την πολύτιμη αρωγή της οικογένειάς του συνθέτη, καθώς και του καλλιτεχνικού διευθυντή και ιδρυτή της Εταιρίας, μουσικού και μουσικολόγου Νίκου Ορδουλίδη (πρώτη διδακτορική διατριβή με θέμα το έργο του Τσιτσάνη – University of Leeds).
Μια παράσταση εμπλουτισμένη από 3 εξαιρετικες γυναικειες φωνες,  Πίτσα Παπαδοπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Βελεσιώτου , που θα γεμίσουν το χώρο της Μονής Λαζαριστών με τα πιο γνωστά και αγαπημένα λαϊκά και ρεμπέτικα του Βασίλη Τσιτσάνη. : «Της γερακίνας γιος», «Απόψε κάνεις μπαπ», «Με παρέσυρε το ρέμα», «Απόψε στις ακρογιαλιές», «Το παλιόσπιτο», «Πάλιωσε το σακάκι μου», «Δώδεκα η ώρα θα 'ρθω, βρε Μαριώ», «Τα καβουράκια», Γεια σου, καΐκι μου «Αϊ-Νικόλα», «Βαριά σεκλέτια».
Τραγούδια που έχουν πόνο, κλάμα, μοιρολόγι, τραγούδια που έχουν δεθεί με τις φωνές της Σωτηρίας Μπέλου, της Μαρίκας Νίνου, της Καίτη Γκρέυ, της Πόλυς Πάνου, της Χαρούλας Λαμπράκη, της Βίκυ Μοσχολιού, ερμηνεύονται από τις «λα φαμ» Πίτσα Παπαδοπούλου, Μελίνα Ασλανίδου, Φωτεινή Βελεσιώτου  (μονιμο μελος της ορχηστρας της Πολιτιστικής Εταιρείας Μουσικής «Βασίλης Τσιτσάνης» ).
Ο κύκλος συναυλιών έχει αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, την πόλη στην οποία έζησε τα χρόνια της κατοχής αλλά και μετά τον πόλεμο κι όπου ηχογράφησε πολλά από τα αγαπημένα μας τραγούδια : «Αχάριστη», «Τα πέριξ», «Νύχτες μαγικές», «Ζητιάνος της αγάπης», «Ντερμπεντέρισσα» και βέβαια τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» και το «Μπαξέ τσιφλίκι».
Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου «Πάμε τσάρκα, να σου παίξω φίνο μπαγλαμά.
Μαριγώ, θα σε τρελάνει, ν΄ ακούσεις τον Τσιτσάνη», από τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ!
«Σερσέ λα φαμ» :
ΓΥΝΑΙΚΕΣ τραγουδούν ΤΣΙΤΣΑΝΗ
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στάθης Παχίδης
INFO
Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη.
Ώρα έναρξης  21:00
Τιμές εισιτηρίων :
-Γενική είσοδος : προπώληση 10€, ταμείο 12€
-VIP (καθίσματα μπροστά στην σκηνή) : προπώληση 20€, ταμείο 23€
Σημεία προπώλησης : PUBLIC, Μονή Λαζαριστών, ΕΝΤΕΧΝΟΝ, ΣΑΡΩΘΡΟΝ
STEREODIC
Πληροφορίες : 2310 589200, 6949950530

Σήμερα ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕI


Αγωνία τέλος για χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειές τους καθώς σήμερα ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές καθώς και τα ονόματα των επιτυχόντων, όπως ανακοινώθ
ηκε από το υπουργείο Παιδείας.