Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Μανώλης Φάμελλος Nalyssa Green 11/7 στο Κήπο του Μεγάρου


 Μανώλης Φάμελλος
Nalyssa Green
«Παρ’ ολίγον Κουαρτέτο»
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014, ώρα: 9:00 μ.μ.

Συμμετέχουν οι φίλοι τους
Νίκος Πορτοκάλογλου,
Κωνσταντίνος Βήτα και Μαριέττα Φαφούτη


Πώς μπορεί να συσταθεί ένα παρ’ ολίγον κουαρτέτο; Με ένα βιολί, ένα τσέλο, ένα κοντραμπάσο, και στη θέση της βιόλας συναντά ο Μανώλης Φάμελλος τη Nalyssa Green… Μαζί στήνουν το Παρ’ ολίγον κουαρτέτο, ένα πειραματικό live που έχει ήδη παιχτεί σε αθηναϊκές σκηνές με νέα και παλιά τραγούδια του Μανώλη και της Nalyssa. Αυτό το «ατάκτως τακτικό σχήμα, που επιχειρεί να φανταστεί τον εαυτό του έξω από τα σχήματα» θα εμφανιστεί την Παρασκευή 11 Ιουλίου στον Κήπο του Μεγάρου, παρέα με εκλεκτούς φίλους-δημιουργούς, διατεθειμένους να «ξαναδιαβάσουν» τα τραγούδια τους με τον ήχο του κουαρτέτου. Χωρίς μικρόφωνα, με τις δονήσεις των εγχόρδων και των φωνών, η συναυλία τους απευθύνεται σε ακροατές που διακρίνουν ψιθύρους και τείνουν ευήκοα ώτα σε «λυρικές κι ανήσυχες» μουσικές.
Την άνοιξη του 2012 ο Μανώλης Φάμελλος ξεκίνησε μια ανοικτή συνεργασία με μια μικρή ομάδα μουσικών. Ένα βιολί ένα τσέλο και ένα κοντραμπάσο μαζί με την μαντόλα και την κιθάρα του Μανώλη αποτέλεσαν τον πυρήνα του σχήματος, που με την προσθήκη της Nalyssa Green, ένα χρόνο μετά, στο ακορντεόν και το theremin, πήρε τη σημερινή του μορφή.
Έκτοτε το Παρ’ ολίγον Kουαρτέτο εξελίχτηκε σε ένα διαρκές ζωντανό πείραμα, που μετράει ήδη επιτυχημένες εμφανίσεις σε σκηνές της Αθήνας, δοκιμάζοντας να μεταφέρει νέα αλλά και παλιότερα τραγούδια του Μανώλη και της Nalyssa σε ένα άλλο ηχητικό τοπίο ακολουθώντας το εσωτερικό τους φως… ή σκοτάδι. Είναι, με τα τα δικά τους λόγια, «μια ερασιτεχνική συνεργασία επαγγελματιών, ένα διαγωνίως παράλληλο κι ατάκτως τακτικό σχήμα που επιχειρεί να φανταστεί τον εαυτό του αλλιώς, έξω από τα σχήματα».
Στην πορεία ο Μανώλης και η Νalyssa άρχισαν επίσης να καλούν τακτικά (έως και θεσμικά) επί σκηνής φίλους δημιουργούς, μεταφέροντας τα τραγούδια τους στον ήχο του κουαρτέτου. Αυτό θα γίνει και στον πανέμορφο Κήπο του Μεγάρου στις 11 Ιουλίου με εκλεκτούς προσκεκλημένους αυτή τη φορά τον Νίκο Πορτοκάλογλου, τον Κωνσταντίνο Βήτα και τη Μαριέττα Φαφούτη.

Ο Μανώλης Φάμελλος έγινε γνωστός στο κοινό ως μέλος του συγκροτήματος Ποδηλάτες, που το διάστημα 1993-1998 εμπλούτισαν την ελληνική δισκογραφία με τρεις πολυαγαπημένους δίσκους. Το 1999 ο Φάμελλος ηχογράφησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ Καθώς μικραίνει η μέρα και τον επόμενο χρόνο το πασίγνωστο Η ευτυχία είναι αυτό. Έκτοτε έχει έντονη παρουσία στη δισκογραφία, με τελευταία του δουλειά το Τι υπάρχει πιο πέρα; Συνεργάζεται με έλληνες συνθέτες ως παραγωγός και ενορχηστρωτής και με γνωστούς ερμηνευτές ως συνθέτης.  Έχει διαρκώς τη διάθεση για πειραματισμούς και άνοιγμα των μουσικών του οριζόντων – εδώ και δύο χρόνια συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με την «ξωτική» Nalyssa Green και το αιθερόφωνό της. Από το 2009 η Nalyssa συμμετέχει σε διάφορες μπάντες ως τραγουδίστρια, ακορντεονίστρια και… εκ του μακρόθεν μουσικός του theremin. Έχει γράψει τραγούδια που κυκλοφορούν σε δύο προσωπικούς δίσκους και που δεν περιορίζονται από μουσικές ταμπέλες. 

Ερμηνεύουν: Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Μιχάλης Πορφύρης (τσέλο), Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο), Μανώλης Φάμελλος (μαντόλα, κλασική και ακουστική κιθάρα), Nalyssa Green (ακορντεόν, theremin).
Στη μικρή παρέα θα προστεθεί εκτάκτως και ο τυμπανιστής Θάνος Μιχαηλίδης ολοκληρώνοντας το κουαρτέτο.

Μπορείτε να ακούσετε το «ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ» βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=ddjgX2ytcrI&feature=youtu.be