Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Έφυγε από τη ζωή ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Στέλιος Ζαφειρίου

Έφυγε από τη ζωή ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Στέλιος Ζαφειρίου 


 Ο Στέλιος Ζαφειρίου μουσικός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης λαϊκών τραγουδών γεννήθηκε στην θεσσαλονίκη αλλά αρκετά νωρίς κατέβηκε στην Αθήνα όπου έκανε καριέρα σαν σολίστας στο μπουζούκι στις ηχογραφήσεις στον κινηματογράφο και στην νυχτερινή διασκέδαση. Συνεργάσθηκε στα στούντιο αλλά και στα νυχτερινά κέντρα με τους κορυφαίους τραγουδιστές Καζαντζίδη- Μαρινέλλα, Πόλυ Πάνου, Πάνο Γαβαλά, Γιάννη Πουλόπουλο, Σωτηρία Μπέλλου, Γιάννη Πάριο, Σταμάτη Κόκκοτα, Στράτο Διονυσίου, Τόλη Βοσκόπουλο κ.α. αλλά και με τους καλλίτερους ελληνες συνθέτες και τραγουδοποιούς..


 
Για πολλά χρόνια ήταν σχεδόν αποκλειστικός εκτελεστής στις ηχογραφήσεις της LYRA, αλλά και στις εταιρίες Music Box και Odeon Minos καθώς και σε άλλες, μικρές και μεγάλες, εταιρείες όπου συνεργάσθηκε με τους σημαντικότερους συνθέτες και ενορχηστρωτές όπως Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Ζαμπέτας, Κώστας Καπνίσης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Σπανός, Κώστας Κλάββας, Γιώργο Κατσαρό, Μάνο Λοίζο, Νίκο Μαμαγκάκη, Γιάννη Γλέζο, Τάκη Μουσαφίρη κ.α.
Σαν τραγουδοποιός, τέλος, έγραψε τραγούδια για τους Γιάννη Πουλόπουλο, Πόλυ Πάνου, Πάνο Γαβαλά, Χρηστάκη, Μαρινέλλα, Δημήτρη Μητροπάνος, Στράτος Διονυσίου, Τόλης Βοσκόπουλος, Σταμάτης Κόκκοτας, Αντώνης Καλογιάννης κ.α.Αρκετά από τα τραγούδια του παραμένουν διαχρονικές επιτυχίες και ξεχωρίζουν γιά την ευρύτητα της μουσικής τους «γκάμας» από ανατολίτικες μελωδίες βαριά λαϊκά μεχρι μοντέρνα «εξευρωπαϊσμένα» ελαφρολαϊκά.
Σαν σολίστ στο μπουζούκι ο Στέλιος Ζαφειρίου ξεχώρισε γιά τον καθαρό του συναισθηματικό ήχο που τον έκανε περιζήτητο στα στούντιο τα χρόνια που ήταν ενεργός στην δισκογραφία. Από τς αρχές του ’60 μέχρι τα μέσα του ’80 άφησε αμέτρητες ηχογραφήσεις σε όλα τα είδη του ελληνκού τραγουδιού. Περασε δημιουργικά από το τρίχορδο στο τετράχορδο στο οποίο αφιερώθηκε από το 1967 κα μετά. Ο λαμπερός ήχος του μπουζουκιού του χαρακτήρισε τα κλασσικά ελληνκά τραγούδια από τα παλιά ρεμπέτικα και τα λαϊκά μέχρι τις σύγχρονες δημιουργίες και πρωτοποριακές ενορχηστρώσεις. Ηχογράφησε αμέτρητα τραγούδια και οργανικά που μέχρι σήμερα είναι αξεπέραστα και Αναμφίβολα μπορούμε να πούμε ότι ήταν, και είναι, ένας από τους καλλίτερους στουντιακούς μπουζουξήδες χωρίς να υποτιμάμε την ξεχωριστή παρουσία του στο πάλκο. Υπήρξε γιά χρόνια αποκλειστικός σολίστας με τους Πάνο Γαβαλά, Μαρινέλλα, Βοσκόπουλο.
Ο Στέλιος Ζαφειρίου ήταν αυτός που έδωσε το βάπτισμα του πυρός στους «μαθητές» του Νικολόπουλο, Πολυκανδρώτη, και Γ.Μπιθικώτση που παρέλαβαν την σκυτάλη και τον διαδέχθηκαν στα στούντιο ηχογραφήσεων υπερηφενευόμενοι για την θητεία τους δίπλα του

θα γεμίσει το συντριβάνι της Νάουσας με... 32 τόνους ξινόμαυρο κρασί

Στις εκδηλώσεις στη Νάουσα Ημαθίας, για το τριήμερο της Αποκριάς, τη γιορτινή διάθεση των ντόπιων και των επισκεπτών θα βοηθήσει το κρασί που θα ρέει άφθονο, όχι μόνο από τα μπουκάλια, αλλά και από το ...συντριβάνι!
Ο "Οινοποιητικός Συνεταιρισμός ΒΑΕΝΙ Νάουσα", θα γεμίσει το συντριβάνι της κεντρικής πλατείας της μακεδονικής πόλης με 32 τόνους ξινόμαυρο ...κρασί(!), με σκοπό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Γιώργος Φουντούλης, να δελεάσει τον κόσμο να το γευτεί και να αποδείξει ότι η Νάουσα είναι "Πόλη του Κρασιού".
Το χάπενινγκ αυτό είχε γίνει για πρώτη φορά το 2008 και "τρέλανε κόσμο", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φουντούλης, ενώ είχε καλυφθεί ακόμα και από το BBC.
Η ποικιλία σταφυλιού ξινόμαυρο, παράγεται, κατά κύριο λόγο, στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας και διακρίνεται για το πλούσιο "σώμα" τη γεύση και το άρωμα.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δήμου, ο αμπελώνας της Νάουσας - που κατοχυρώθηκε νομοθετικά ως Αμπελουργική Ζώνη Ονομασίας Προέλευσης - φτάνει σήμερα τα 7.000 στρέμματα. Η συνολική παραγωγή οίνων, με Ονομασίας Προέλευσης "Νάουσα", είναι της τάξης των 2.500.000 λίτρων, από τα οποία το 30-40% εξάγεται. Στην περιοχή οινοποιούνται και άλλα 2.000.000 λίτρα ερυθρών, ροζέ και λευκών οίνων.
 imerisia.gr