Τρίτη 28 Απριλίου 2015

H επιστροφή του Γιάννη Πλούταρχου

H επιστροφή του Γιάννη Πλούταρχου στη πίστα του " POSIDONIO" είναι η αφορμή έτσι ώστε στο παραλιακό νυχτερινό στέκι κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή το θερμόμετρο του κεφιού να χτυπάει κόκκινο
Μαζί του  Κώστας Μαρτάκης , Μαρία ¨Ελενα Κυριάκου, Boys and Noise , Josephine και Βαλένθια

Διαλέξεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για τον Απρίλιο και το Μάιο

Διαλέξεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης 
για τον Απρίλιο και το Μάιο

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει τον Απρίλιο και τον Μάιο διαλέξεις για το ευρύ κοινό:

Βότανα – τα διατροφικά συμπληρώματα του τότε. 
με τον Θεόδωρο Κουτράκο                          
Πέμπτη 30 Απριλίου, στις 19.00
στο πλαίσιο της έκθεσης ΙΑΣΙΣ

Αρχαίοι ελληνικοί μύθοι και οι διαχρονικές απεικονίσεις τους στην τέχνη 
Μύθοι, νοήματα, προσλήψεις και απεικονίσεις
με τον Παντελή Τσάβαλο
Κύκλος 3 διαλέξεων | κάθε Τετάρτη 6, 13 & 20 Μαΐου, στις 19.00

Ψυχολογική Νόσος, Θεραπεία και Ίασις 
με τον Αλέξη Μορντώ
Δευτέρα 11 Μαΐου, στις 19.00
στο πλαίσιο της έκθεσης ΙΑΣΙΣ

All the World's Futures | 56η Μπιενάλε Βενετίας σε δύο μέρη
με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Κύκλος 2 διαλέξεων | κάθε Τρίτη 12 & 19 Μαϊου, στις 18.00

 

Βότανα – τα διατροφικά συμπληρώματα του τότε.
με τον Θεόδωρο Κουτράκο
Πέμπτη 30 Απριλίου, 19.00-20.30
Στο πλαίσιο της έκθεσης
“ Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό”

Η ευρεία θεραπευτική χρήση των βοτάνων σε οποιαδήποτε περίοδο της αρχαιότητας από οποιοδήποτε πολιτισμό είναι δεδομένη. Στην αρχαία Ελλάδα της ορθολογικής και επιστημονικής Ιατρικής, η κατανόηση πρακτικών ενίσχυσης της δύσκολης καθημερινότητας μέσω της διατροφής εμφανίσθηκαν από πολύ νωρίς. Οι πρακτικές αυτές άνθισαν τόσο λόγω της έντονης βιοποικιλότητας της Ελληνικής γης αλλά και λόγω του εμπορικού πνεύματος των Ελλήνων στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου. Αν και μεγάλος αριθμός πρακτικών επιβίωσαν διαμέσου των αιώνων μέσω των έντονων παραδόσεων,
η τεχνολογική εξέλιξη, με τη βιομηχανοποίηση και την υπερεκμετάλλευση των αγροτικών πόρων, με την έντονη αστικοποίηση και τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας του σήμερα, μας απομάκρυναν από τη λογική της χρήσης των βοτάνων.
Η σύγχρονη επιστημονική γνώση σε συνδυασμό με τη λογική του χθες μπορεί να μεταφράσει τα διδάγματα του τότε και να τα συνδέσει με μια ισορροπημένη αντίληψη περί διατροφής, συμπληρωμάτων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων και μια αρμονικής αντίληψης και φιλοσοφίας γύρω από τη διατροφή, την υγεία και την πρόληψη. 

Ο Θεόδωρος Κουτράκος είναι προϊστάμενος κλινικός διαιτολόγος του τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Αθηνών στο Μαρούσι. Υπεύθυνος της σίτισης των ασθενών της Γενικής κλινικής καθώς και της Παιδιατρικής και του Μαιευτηρίου Γαία. Λόγω του μεταπτυχιακού του στην Ιατρική σχολή της Γλασκώβης, της κλινικής προϋπηρεσίας του, τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και λόγω της τωρινής θέσης του, έχει κύριο ερευνητικό αλλά και πρακτικό ενδιαφέρον σε κλινικά περιστατικά, τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών. Λόγω προσωπικής ενασχόλησης με τον αθλητισμό από παιδική ηλικία, έχει ευρεία ενασχόληση με περιστατικά αθλητικής διατροφής, τόσο σε επίπεδο πρωταθλητισμού όσο και σε απλό, καθημερινό επίπεδο. Αρθρογραφεί σε μηνιαία βάση, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό τύπο. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων και του British Dietetic Association.
Γενική είσοδος: 5€
 

Αρχαίοι ελληνικοί μύθοι και οι διαχρονικές απεικονίσεις τους στην τέχνη
Μύθοι, νοήματα, προσλήψεις και απεικονίσεις
με τον Παντελή Τσάβαλο
Κύκλος 3 διαλέξεων|κάθε Τετάρτη  6,13 & 20 Μαΐου, 19.00 - 21.00


Ποια είναι άραγε η σχέση ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό; Είναι οι μύθοι φανταστικές αφηγήσεις που μας απομακρύνουν από την πραγματικότητα ή μας προσδένουν αναπόδραστα στα όριά της; Πού οφείλεται η δημοτικότητα των αρχαίων ελληνικών μύθων και γιατί είναι τόσο αγαπητοί, όταν έχει πια παρέλθει το θρησκευτικό και φιλοσοφικό πλαίσιο που τους δημιούργησε; Πως μπορεί ο άνθρωπος με το γνωστό να πραγματεύεται το άγνωστο; Αν οι μύθοι μιλούν για αλήθειες, γιατί διατυπώνονται με τόσο ποικίλες και διαφορετικές παραλλαγές; Υπάρχει άραγε συγκρουσιακή σχέση ανάμεσα στην «παράλογη» αφήγηση του μύθου και σε έλλογες μορφές έκφρασης όπως η ιστορία και η φιλοσοφία; Είναι αντίθετος ο μύθος στον λόγο;
Το τέλος του αρχαίου κόσμου, δεν έφερε και το τέλος αυτών των αφηγήσεων, οι οποίες μπορεί να εντάχθηκαν σε νέα ερμηνευτικά πλαίσια και να απέκτησαν νέες νοηματοδοτήσεις και συμβολισμούς, αλλά συνέχισαν να αποτελούν το υλικό εκείνο που πυροδότησε τη δημιουργία εξαιρετικά σημαντικών έργων από καλλιτέχνες όπως ο Πιέρο ντι Κόζιμο, ο Μιχαήλ-Άγγελος, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Καραβάτζιο, ο Ρούμπενς, ο Ρέμπραντ, ο Γκόγια, ο Πικάσο, ο Νταλί και πολλοί άλλοι, τα έργα των οποίων αποτελούν το εικονογραφικό υλικό αυτού του κύκλου. Ιδιαίτερη και εκτενέστερη αναφορά θα γίνει στον μύθο της Μέδουσας και τον μύθο του Ναρκίσσου. Η προσέγγιση των έργων ακολουθεί έναν συνδυασμό κοινωνικοιστορικής, ψυχαναλυτικής και σημειολογικής μεθοδολογίας.

Ο Παντελής Τσάβαλος είναι ιστορικός τέχνης. Έχει σπουδάσει Ελληνική και Αγγλική γλώσσα και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και γραφιστική στη Σχολή Βακαλό, ιστορία και φιλοσοφία της τέχνης στο Open University και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης και Κοσμήτωρ του Κολλεγίου Βακαλό. Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς στην επιμέλεια και παρουσίαση διαλέξεων και σεμιναρίων σε θέματα τέχνης και πολιτισμού.
Kόστος Συμμετοχής
Κύκλος 3 συναντήσεων 24,00€ | Μεμονωμένη διάλεξη 10,00€ 
Έκπτωση 20-50% για τους Φίλους του ΜΚΤ

 
Ψυχολογική Νόσος, Θεραπεία και Ίασις
Με τον Αλέξη Μορντώ
Δευτέρα 11 Μαΐου, 19:00-20:30
Στο πλαίσιο της έκθεσης “ Ίασις. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό”

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας ασθενής με κατάθλιψη ξαπλώνει στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή του και ξεκινά μία ψυχαναλυτική συνεδρία. Στην Αϊτί, ένας ασθενής με κατάθλιψη περιλούζεται με το αίμα ενός πετεινού τον οποίο μόλις έχει σφάξει ο σαμανιστής στον οποίο έχει προσέλθει για βοήθεια. Και στις δύο περιπτώσεις, η κατάθλιψη του ασθενούς υποχωρεί.
Από την αρχή της ιστορίας, οι άνθρωποι έχουν υποφέρει από ψυχολογικές διαταραχές. Κάθε κουλτούρα έχει δώσει διαφορετικών ειδών εξηγήσεις (θρησκευτικές, κοινωνιολογικές, υπαρξιακές, διαπροσωπικές, βιολογικές) σχετικά με την αιτιολογία των ψυχολογικών προβλημάτων και των διαταραχών συμπεριφοράς. Σε κάθε κοινωνία, έχουν υπάρξει άτομα με την ιδιότητα του θεραπευτή τα οποία έχουν αναπτύξει ένα πολύ ευρύ φάσμα θεραπευτικών διαδικασιών για την ίαση των ψυχολογικών διαταραχών. Σε πρώτη εξέταση, οι διαδικασίες αυτές δεν μοιάζουν να έχουν τίποτα το κοινό μεταξύ τους. Μία πιο βαθιά ανάλυση, όμως, αποκαλύπτει ορισμένα κοινά στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία για την επιτυχία κάθε θεραπευτικής παρέμβασης, ανεξάρτητου μορφής. Σε αυτήν την παρουσίαση, θα εξετάσουμε, χρησιμοποιώντας ζωντανά παραδείγματα, τα κοινά αυτά στοιχεία που ευθύνονται για την ίαση του ασθενούς και σχετίζονται με το θεραπευτικό περιβάλλον, την θεραπευτική σχέση και τους ρόλους του θεραπευόμενου και του θεραπευτή.

Ο Αλέξης Μορντώ είναι κλινικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, διδάκτορας κλινικής ψυχολογίας του University of Denver, κάτοχος μεταδιδακτορικού διπλώματος κλινικής ψυχολογίας του McLean Hospital / Harvard Medical School και πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της International Association for Relational Psychoanaly­sis and Psychotherapy. Ασχολείται με την ψυχοθεραπεία εφήβων, ενήλικων, ζευγών και οικογενειών και διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα κλινικής ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γενική είσοδος: 5€
 

All the World's Futures | 56η Μπιενάλε Βενετίας σε δύο μέρη
με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Κύκλος 2 διαλέξεων|κάθε Τρίτη  12 & 19 Μαΐου, 18.00 - 20.00

12.05.2015: Τα έργα των εθνικών περιπτέρων στα Jiardini και η Ελληνική συμμετοχή   Μαρία Παπαδημητρίου
19.05.2015: Τα έργα στην  Arsenale και η ματιά του διευθυντή της Μπιενάλε Okwui Enwezor. 

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα φιλοξενήσει σε δύο συναντήσεις με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου μία παρουσίαση της Μπιενάλε Βενετίας 2015, που φέτος έχει τον τίτλο All The World’s Futrures και διευθυντή τον Okwui Enwezor. Στην πρώτη συνάντηση θα παρουσιαστούν οι Εθνικές συμμετοχές με κεντρική την Ελληνική  συμμετοχή και το έργο της Μαρίας Παπαδημητρίου που φέτος μας εκπροσωπεί. Η πολυδιάστατη εγκατάσταση «Why Look At Animals?/Αγριμικά» είναι εμπνευσμένη από ένα κατάστημα με δέρματα ζώων στον Βόλο, που λειτουργεί και ως βυρσοδεψείο. Ξυπνά πρωτόγονα ένστικτα και εστιάζει στον τρόπο που «κοιτάμε» τα ζώα, αλλά και τον εαυτό μας όταν τα ένστικτα κυριαρχούν στον «ανθρώπινο» χαρακτήρα μας. Στην δεύτερη συνάντηση θα παρουσιαστούν  έργα και  καλλιτέχνες που συμμετέχουν στους χώρους της Arsenale, καθώς και οι προσωπικές απόψεις του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μπιενάλε.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου είναι εικαστικός και γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική (1982-1987) στην Αθήνα, ενώ μεταξύ των ετών 1990-1994 παρακολούθησε ειδικά σεμινάρια στο Παρίσι στο Centre Georges Pompidou σε ζητήματα εκπαίδευσης παιδιών και νέων στη σύγχρονη τέχνη. Ανέπτυξε πλούσια παιδαγωγική δραστηριότητα σε θέματα σύγχρονης τέχνης, επιμελείται και παρουσιάζει εκπομπές για τα εικαστικά στην ΕΡΤ, οργανώνει κύκλους διαλέξεων με θέμα τους σύγχρονους εικαστικούς καλλιτέχνες, ενώ δουλεύει συστηματικά για τη δημιουργία αρχείου της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Υποστηρίζει τον ρόλο του καλλιτέχνη ως φορέα εμπειρίας της εποχής του, ενώ το καλλιτεχνικό της έργο χαρακτηρίζεται από ένα είδος «πορτραιτογραφίας» μέσα από την ίδια την καλλιτεχνική πρακτική.

Κόστος Συμμετοχής
Κύκλος 2 συναντήσεων: 20€ | Μεμονωμένη διάλεξη (για όλους): 15€ 
Φίλοι Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: Έκπτωση 20-50% για τους Φίλους του ΜΚΤ

 
Για τη συμμετοχή στις διαλέξεις απαιτείται τηλεφωνική ή ηλεκτρονική κράτηση και πληρωμή
M. lectures@cycladic.gr
Τ. 2107228321-3 (εσωτ.150 ή 116)

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στο Σταυρό του Νότου Κεντρική Σκηνή

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ
Για ΔΥΟ ΜΟΝΟ παραστάσεις
Σάββατο 9 & 16 Μαΐου
Σταυρός του Νότου Κεντρική Σκηνή

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης κλείνει τη φετινή χειμερινή σεζον από εκεί που την ξεκίνησε. Για δύο μόνο Σάββατα 9 & 16 Μαΐου έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, κουβαλώντας πάντα  στις αποσκευές του,  τις μουσικές,  τα στιχάκια του, την αγάπη του για αυτό που κάνει και τη χαρά της ζωντανής επαφής!

Η Ανατολή συναντά την Δύση, με τον μοναδικό  τρόπο που ο Δημήτρης Ζερβουδάκης γνωρίζει καλά. Έναν τρόπο που υπηρετεί ακόμη καλύτερα με την στεντόρεια, αισθαντική φωνή του και την επικοινωνιακή του δεινότητα.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έχει συνδέσει με έντεχνο τρόπο το βίωμα με τη μουσική και έχει κατοχυρωθεί ως ένας από τους καλύτερους τραγουδοποιούς στο μουσικό στερέωμα.

Αναπάντεχα και μη, τραγούδια από την πολυετή δισκογραφία του, προσεγγίζονται εκ νέου με διαφορετική ενορχήστρωση. Στη συνταγή προστίθενται και τραγούδια από τη νέα του δισκογραφική δουλειά «Ζωής Παιχνίδια», που πρόκειται για ένα μουσικό χρονογράφημα της Ελλάδας ειδομένης μέσα από τη ζωή του ίδιου του τραγουδοποιού.

Μουσικοί:
Θανάσης Αρχανιώτης (Τύμπανα)                                                                                                      
Θάνος Κολοκυθάς (Μπάσο)                                                                                                                 
Νίκος Παπαδόπουλος (Κιθάρες)                                                                                                     
Δημήτρης Οικονομίδης (Πιάνο)
Παναγιώτης Κουτσουράς (Μπουζούκι)
Μάκης Δρακόπουλος (ηχοληψία)

Οργάνωση Παραγωγής: NAMAN PRODUCTIONS

Ώρα έναρξης:  22:30
Τιμή εισιτηρίου: 13€ (με ποτό)
Σταυρός του Νότου Κεντρική Σκηνή
Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος

τηλ: 2109226975