Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ – NANA MOUSKOURI IN NEW YORK / THE GIRL FROM GREECE SINGS

ΝΑΝΑ ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ – NANA MOUSKOURI IN NEW YORK / THE GIRL FROM GREECE SINGS
 
Τι διαφορά κάνουν πέντε δεκαετίες, μία εξαιρετική φωνή, ένας θαυμάσιος παραγωγός και ένας ευφυής ηχολήπτης;
Η Ελληνίδα superstar Νάνα Μούσχουρη ήταν ήδη καθιερωμένη σε αρκετές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης, όταν το 1962, η εταιρεία Mercury την κάλεσε στη Νέα Υόρκη για να ηχογραφήσει την πρώτη full-length αιφνίδια επιδρομή της στα αμερικανικά standards με την ορχήστρα του Torrie Zito. Ο στόχος ήταν σαφής: να δούμε αν η τεράστια γοητεία που ασκούσε η Μούσχουρη στο Ευρωπαϊκό κοινό θα μπορούσε να αντηχήσει το ίδιο έντονα στην αγορά των ΗΠΑ.
 
Το αφεντικό της Mercury, Irving Green, σοφά την παραδίδει στα εξαιρετικά ικανά χέρια του Quincy Jones, του πιο μοντέρνου νέου παραγωγού της μουσικής βιομηχανίας. Δεδομένου ότι η τύχη ήταν με το μέρος τους, ο ηχολήπτης στα sessions ήταν άλλη μία εκκολαπτόμενη ιδιοφυΐα, ο Phil Ramone. Η εντυπωσιακή, κλασικής εκπαίδευσης φωνή της Μούσχουρη δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα για τους Jones και Ramone. Αν και δεν ήταν μία τζαζ τραγουδίστρια, είχε ήδη αποδείξει ότι ήταν αβίαστα επιδέξια με τις γαλλικές, γερμανικές και ελληνικές pop μελωδίες. Το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν να κάνουν την Νάνα Μούσχουρη,  να ‘νιώσει’ τους στίχους. Όπως αποκαλύπτει στο ένθετο ο Quincy θα διορθώσει την προφορά μου πολύ προσεκτικά. ‘Μόνο εάν προφέρεις τις λέξεις σωστά μπορείς να εκφράσεις το πραγματικό συναίσθημα’”. Και, πράγματι, θα διακριθεί άψογα σε αυτό. 
 
Το αποτέλεσμα του ‘αγγίγματος’ του Jones;
 
Δεκαπέντε εξαιρετικά επιλεγμένα κομμάτια, που εκτείνονται από το δεκαετιών, παλιό "Love Me or Leave Me" των Walter Donaldson και Gus Kahn στο σχετικά σύγχρονο "Till There Was You" που αναδεικνύει επιδέξια το μεγαλείο της φωνής της Νάνας  Μούσχουρη.
 
Ο  δίσκος παραμένει μια πολύ μεγάλη απόδειξη για τις λαμπρές ικανότητες της παραγωγής των Jones και Ramone, αλλά και της μουσικότητας της Μούσχουρη.
 
Σχεδόν 55 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Nana Mouskouri in New York (το οποίο στην πραγματικότητα είχε το τίτλο The Girl From Greece Sings στις ΗΠΑ, ο οποίος τροποποιήθηκε για την ευρωπαϊκή διανομή), σε ελκύει αμέσως με την οικεία ατμόσφαιρα του. Από ένα τραγούδι στο άλλο, ο ακροατής παρασύρεται από την ήσυχη, καθαρή και ζεστή φωνή της, που απολαμβάνεται σαν ένα καλό κρασί. Η μόλις αισθητή προφορά της εξυπηρετεί μόνο για να εντείνει τη γοητεία που έρχεται μέσα από τις ερμηνείες της σε κλασσικά κομμάτια των Gershwin, Jerome Kern και Cole Porter. Προσφέρει ακόμη και μία δίγλωσση διασκευή του "Et Maintenant" του Gilbert Bécaud. Οι ενορχηστρώσεις του Torrie Zito είναι απλές, ελκυστικές και εναρμονίζονται θαυμάσια με τη φωνή της Νάνας.
 
Αυτό το άλμπουμ πρέπει να ανακαλυφθεί εκ νέου, αφού θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος δίσκος της διεθνούς καριέρας της μεγάλης ελληνίδας ερμηνεύτριας.
 
Το Nana Mouskouri in New York κυκλοφορεί σε βινύλιο και CD.