Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Yasmin Levy θα μαγέψει με την μοναδική φωνή της την Θεσσαλονίκη

H Yasmin Levy, γνωστή και ως ιέρεια των σεφαραδίτικων τραγουδιών, επιστρέφει μετά από χρόνια στην Θεσσαλονίκη για μία και μοναδική συναυλία στη Μονή Λαζαριστών, την Τρίτη 5 Ιουλίου.
Οι παραστάσεις της, προσεγμένες και ατμοσφαιρικές αφήνουν στο κοινό τις καλύτερες εντυπώσεις. Με κάθε εμφάνιση της παρασύρει τους ακροατές σε ένα εσωτερικό και απολαυστικό ταξίδι. Η αισθαντικότητα της φωνής της αγκαλιάζει το κοινό της και κάνει τον κάθε ακροατή να αισθάνεται ότι αυτή η μεγάλη ερμηνεύτρια μιλάει ξεχωριστά στον καθένα και περιγράφει κάτι από τη δική του προσωπική εμπειρία.

Έγινε γνωστή με την ερμηνεία σεφαραδίτικης μουσικής, που μετρά περισσότερα από 500 χρόνια ιστορίας. Έχει ταξιδέψει τραγουδώντας στην Ευρώπη, την Τουρκία, το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, μοιράζοντας ακούσματα από Ladino (Ισπανό-εβραϊκή μουσική), από φλαμένγκο, αλλά και από δικά της κομμάτια.



H Yasmin Levy είναι μια ερωτική ερμηνεύτρια πολυπολιτισμικών ήχων που έχουν αγαπηθεί από όλο τον κόσμο αλλά και από τη χώρα μας. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Ελένη Βιτάλη, το Γιάννη Κότσιρα, το Γιώργο Νταλάρα αλλά και το Γιάννη Χαρούλη.
Με την κυκλοφορία του πέμπτου της άλμπουμ “Libertad” η Yasmin Levy δηλώνει με πάθος: «Ξεκίνησα να τραγουδάω Ladino, προτού το είδος αυτό γίνει γνωστό σ? όλο τον κόσμο. Κανείς δεν άκουγε τότε τέτοια τραγούδια ,όμως, με κάποιο τρόπο καταφέραμε να τους εμφυσήσουμε νέα πνοή ζωής και έτσι σήμερα έχουν γίνει αρκετά αναγνωρίσιμα. Όμως είμαι κάτι παραπάνω από τραγουδίστρια Ladino, βλέπω τον εαυτό μου σαν τραγουδίστρια world music, φέρνοντας μαζί μου τις αγαπημένες μου επιρροές. Μετά από οχτώ χρόνια που ενασχόλησης με αυτή τη μουσική και τους Εβραίους της Ισπανίας, ένα μέρος της προσωπικής μου «Libertad/Ελευθερίας» είναι το ότι μπορώ να τραγουδάω τα Ladino επειδή τα αγαπάω· όχι επειδή περιμένουν από εμένα να τα τραγουδήσω. Λέω flamenco, τουρκικά, ladino και περσικά τραγούδια φτιάχνοντας ένα μείγμα μ? όλα αυτά μαζί.»

Η Yasmin μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ, την οποία περιγράφει σα μια πραγματικό χωνευτήρι πληθυσμών και πολιτισμών, ακούγοντας τουρκικές εκδοχές μαροκινής μουσικής, κλασσική μουσική, chanson, jazz, εβραϊκή και μουσουλμανική, καθώς κι εκκλησιαστική μουσική. Το γούστο της στους τραγουδιστές δίνει μια γεύση από τη σημασία που έχει το πάθος στη μουσική της: Pavarotti, Billie Holiday, Julio Iglesias, Piaf, τουρκική κι ελληνική μουσική ―μεγάλες, δραματικές φωνές. Όπως λέει κι η ίδια: «Μου αρέσουν τα λυπητερά τραγούδια. Η μητέρα μου, Kochava, είχε δύσκολη ζωή. Πήρα τη λύπη από κείνη και παρότι είμαι χαρούμενο άτομο δημιουργώ μέσα από τη λύπη. Είμαι τυχερή που ?έχω τη μουσική για να εκφράσω αυτή τη λύπη.»
Ας σημειωθεί πως ο πατέρας της, Yitzhak Levy, γεννήθηκε στην Τουρκία το ?19 κι εργάστηκε τόσο ως συνθέτης όσο και ως ψάλτης. Μετά τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους, ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος για τη Ladino του εθνικού ραδιοφωνικού σταθμού του Ισραήλ. Αφιερώθηκε στη συλλογή και διατήρηση των εβραϊκών σεφαραδίτικων τραγουδιών: τα τραγούδια αυτά είχαν περάσει προφορικά από γενιά σε γενιά μέσα σε μια περίοδο 500 ετών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του εξέδωσε τέσσερα βιβλία με σεφαραδίτικα ρομάντζα και δέκα τόμους με λειτουργικά άσματα.

Μονή Λαζαριστών
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη
Ώρα έναρξης: 21:30
Πληροφορίες: 2310.589200

Εισιτήρια: 20 ευρώ (αριθμημένες θέσεις), 15 ευρώ (γενική εισόδος), 12 ευρώ (φοιτητικό)