Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

RELAX… MYNOTIS | ΑΛΛΕΣ ΟΚΤΩ ΠΑΡΑΣΤΆΣΕΙΣ!

RELAX… MYNOTIS | ΑΛΛΕΣ ΟΚΤΩ ΠΑΡΑΣΤΆΣΕΙΣ!
του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ
Με τους: Βασίλη Παπαβασιλείου & Γιάννο Περλέγκα
Το έργο του Βασίλη Παπαβασιλείου, μια κωμωδία σε τρεις εικόνες,  με θέμα κάποιες "μορφές της ελληνικής αθανασίας" έκλεισε θριαμβευτικά τον προγραμματισμένο πρώτο κύκλο παραστάσεων στο "Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν" της οδού Φρυνίχου 14 (Πλάκα) και επανέρχεται από το Σάββατο  4 Φεβρουαρίου για άλλες 8 παραστάσεις  ως την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 6 μ.μ..
Το "Relax...", που χαρακτηρίστηκε ένα από τα γεγονότα της φετινής χρονιάς, είναι η ιστορία της 35ης διαθήκης που υπαγορεύει ένας υπέργηρος πλην ακμαίος και πανάξιος ηθοποιός σε έναν νεαρό βοηθό συμβολαιογράφου. Η διαθήκη (και αυτήν τη φορά!) παραμένει ημιτελής αλλά η παράσταση έρχεται να την συμπληρώσει, θεατρική αδεία. με την έλευση δύο φαντασμάτων που προέρχονται από το πάνθεον της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.. Πρόκειται, κοντολογίς, για ένα ταξίδι στο επέκεινα ή, αν προτιμάτε, για μια πτήση στο νεοελληνικό υπερπέραν.
Σκηνοθεσία : Βασίλης Παπαβασιλείου
Σκηνογραφία : Κώστας- Ηρακλής Γεωργίου
Φωτισμοί : Ελευθερία Ντεκώ
Καλλιτεχνική συνεργάτις – Υπεύθυνη παραγωγής : Νικολέτα Φιλόσογλου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου
Ήχοι: Λαέρτης Μαλκότσης
Παίζουν : Βασίλης Παπαβασιλείου & Γιάννος Περλέγκας
Μέγας χορηγός του «RELAX…» είναι ο ανεξάρτητος φορέας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΓΟΣ Α.Ε.».
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Φρυνίχου 14, Πλάκα (χάρτης)
Τηλέφωνα ταμείου: 2103222464 & 2103236732
Παραστάσεις: Από 4 Φεβρουαρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 18.00.
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές: 15 € & 10 € μειωμένο
Προπώληση: VIVA.GR
https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-texnis-karolou-koun-frynixou/relax-mynotis/
 

“Στο Φαλιμέντο Του Κόσμου” Μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα μουσικές και τραγούδια του ΝΙΚΟΛΑ ΑΣΙΜΟΥ..

“Στο Φαλιμέντο Του Κόσμου”
Μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα μουσικές και τραγούδια του ΝΙΚΟΛΑ ΑΣΙΜΟΥ... 
Από Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου για 4 Πέμπτες
Σταυρός του Νότου Club

Πώς γίνεται αυτός ο Τρελός των Εξαρχείων, ο πλανόδιος Θεατρίνος των δρόμων, αυτή η ενοχλητική μύγα στα ρουθούνια της όποιας εξουσίας, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την τελευταία του “απόδραση”
να έχει σήμερα κάτι να μας πει για το Φαλιμέντο του κόσμου;

Σχεδόν προφητικά τα λόγια και τα τραγούδια του, μόνο «Χρεωκοπημένα» δεν είναι. Αντιθέτως, αποκτούν το βαθύτερο νόημά τους, καθώς ο Χρόνος τούς δίνει το δαχτυλίδι της επιβεβαίωσης. Είναι αυτό που λέμε «ήρθες στα λόγια μου». Μόνο που, στη δική του περίπτωση, μάλλον εμείς πήγαμε στα δικά του .

Ξεπουληθήκαμε στο Γιουσουρούμ; Για ένα κουστούμ ! Θα είσαι με μπαταρία; Να εκτελείς εργασία! Θα το δείξει ο καιρός…

4 μουσικοί και ένας ηθοποιός σας καλούν να θυμηθείτε ή και να γνωρίσετε τον κόσμο αυτού του τόσο «ξεχωριστού» καλλιτέχνη μέσα από κείμενα του Νικόλα, (που περιέχονται στο βιβλίο του
«Αναζητώντας Κροκανθρώπους»), επιλογή από τα πιο αγαπημένα του τραγούδια και προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Τελικά...

Venceremos ή Kατα-κατα-καταρρέουμε;

Στο ρόλο του «Έτσι», ο Λεωνίδας Κακούρης.
Μαζί του, οι μουσικοί Βαγγέλης Καζαντζής, Δημήτρης Χατζηδημητρίου, Διονύσης Μακρής
Συμμετέχει η Κατερίνα Μακαβού

Είσοδος: 12€ με μπύρα-κρασί
Ωρα έναρξης: 21.30
Σταυρός του Νότου Club
Φραντζή και Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος
Τηλ. κρατήσεων: 2109226975
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Stavros-tou-Notou-Σταυρος-του-Νοτου-Επισημη-Σελιδα/137807592931106
Twitter: www.twitter.com/#!/StavrosTouNotou
Site: www.stn.gr

" Η Μάνα μου" του Σταύρου Σιόλα με τη συμμετοχή του Μανώλη Μητσιά στίχοι Sunny Μπαλτζή

 
Σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί από τη Minos  Emi το νέο τραγούδι "Η Μάνα μου",  του Σταύρου Σιόλα, με τη συμμετοχή του Μανώλη Μητσιά.
Τους στίχους του τραγουδιού υπογράφει η Sunny Μπαλτζή και τη μουσική ο Σταύρος  Σιόλας.

Ένα τραγούδι για το παγκόσμιο σύμβολο της ανιδιοτελούς αγάπης και αυτοθυσίας, τη Μάνα.
Στίχοι από ένα σύμπαν λυρικό και σκληρό που στοιχειοθετούν το αρχετυπικό και μαρτυρικό της πρόσωπο.
Μουσική που αντλεί τα χρώματα της από το διαχρονικό ελληνικό τοπίο, σύγχρονη και παλιά.

Το τραγούδι οπτικοποιήθηκε ήδη, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Περικλή Μαθιέλη και είναι σίγουρο ότι θα σας "αγγίξει" βαθειά.



Η Όλγα Δαμάνη, φιγούρα οικεία και κινηματογραφική, δανείζει το πρόσωπο, τα μαλλιά ,τα χέρια και το βαθύ της βλέμμα και ενσαρκώνει την εμβληματική εικόνα της μάνας.

Ο Σταύρος Σιόλας σαν μικρότερος γιος αφηγείται ξαπλωμένος στο χώμα σε εμβρυακή στάση τις μνήμες που ανασύρει σε ένα πλάνο που συμβολίζει την έννοια της απώλειας και του απροστάτευτου.

Ο Μανώλης Μητσιάς ,φιγούρα πατρική και στωική, κουβαλά στην εικόνα και τη φωνή του το φορτίο μιας Ελλάδας με σπουδαία καλλιτεχνική άνθιση και μεγάλους δημιουργούς.

Οι  φάροι και τα εργοστάσια του Λαυρίου, τα χωράφια με τις πέτρες και οι βαλτοί με τις καλαμιές του Μαραθώνα, αλλά και το παλιό σπίτι στ΄  Αναφιώτικα συνθέτουν το σκηνικό μέσα στο οποίο κινούνται οι τρεις χαρακτήρες της ιστορίας του τραγουδιού, σε ένα βίντεο γυρισμένο σαν ταινία μικρού μήκους με έμφαση στη φωτογραφία.

Teaser του τραγουδιού :  https://facebook.com/MinosEmi/videos/10158022993995034/

Με αφορμή τον θάνατο του συγγραφέα Χριστόφορου Μηλιώνη

Με αφορμή τον θάνατο του Χριστόφορου Μηλιώνη στις 5 Ιανουαρίου, το diastixo.gr δημοσιεύει ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε ο συγγραφέας στις 20/11/2004 για την τηλεοπτική εκπομπή «Ένα βιβλίο, ένα ταξίδι» του Στέλιου Λουκά στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης – TV100. Αφορμή είχε σταθεί τότε η έκδοση του βιβλίου Γιάννενα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, που είχε επιμεληθεί ο Χριστόφορος Μηλιώνης και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο]

Είναι ωραίο να επιστρέφεις σε μια πόλη που την αύρα και τα μυστικά της έχεις γνωρίσει στην παιδική σου ηλικία και δεν την ξέχασες ποτέ, αλλά την έκανες μέρος της μνήμης σου. Κομμάτι ανεκτίμητο των χρόνων της αθωότητας. Ο Χριστόφορος Μηλιώνης, ως ανθολόγος αυτή τη φορά, επιστρέφει στ’ αγαπημένα του Γιάννενα και μέσα από κείμενα που ανταποκρίνονται σε βασικές ιστορικές περιόδους της πόλης, μέσα από φωτογραφίες, δημοτικά τραγούδια και ποιήματα που έχει επιλέξει, επιχειρεί να μας κάνει συνοδοιπόρους στο παρελθόν της.

Στο βιβλίο Γιάννενα: Μια πόλη στη λογοτεχνία (εκδόσεις Μεταίχμιο), ανθολογούνται μεταξύ άλλων κείμενα των: Κώστα Κρυστάλλη, Τάσου Αθανασιάδη, Λουκή Ακρίτα, Δημήτρη Χατζή, Γιάννη Δάλλα, Τάτση Αποστολίδη και Στέφανου Σταμάτη.
Από τις παλαιότερες αυτές περιόδους, πολύ ζωντανές είναι μέσα μου οι εικόνες που έχουν σχέση με τη φύση, με τη λίμνη, τον Μόλο, το νησί, τον Κουραμπά με τις ανθισμένες φλαμουριές. Οι ανθόκηποι με τις ντάλιες, τα γραβάνια, τα σαλκίμια (τις γλυσίνες που τα λένε αλλού). Τα ταβερνάκια όπου διασκέδαζα με τους φίλους μου. Και βέβαια η πλατεία με τις βόλτες και την «Όαση», που ήταν το κέντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης από το πρωί ως τα μεσάνυχτα.

Υπήρξε η λογοτεχνία ευνοϊκή για την πόλη των Ιωαννίνων;

Νομίζω πως ναι! Υπήρξε πόλη ευνοημένη στα ελληνικά γράμματα, γενικότερα. Ήταν η καίρια θέση της (πάνω στον δρόμο από τη βόρεια Ελλάδα προς το Ιόνιο), η οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη, η ιστορία της, η πρόωρη πνευματική της ανάπτυξη, ο ρόλος της στη νεότερη ιστορία του ελληνισμού που της έδωσαν εξέχουσα θέση στην ελληνική γραμματεία – και, βέβαια, και στη λογοτεχνία.

Ποια στοιχεία της πόλης έχουν κατά καιρούς εμπνεύσει τους λογοτέχνες;

Όπως φαίνεται και από τα κείμενα που έχω ανθολογήσει στο βιβλίο μου, είναι οι φυσικές της ομορφιές (ιδιαίτερα η λίμνη, με τα κάστρα και το νησί), το παρελθόν και οι θρύλοι της, η νοσταλγική διάθεση που προκαλεί η αναπόλησή τους, οι διεργασίες στους κόλπους της κοινωνικής της ζωής, τα δραματικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας με τα οποία μοιραία έχει συνδεθεί.
Γιάννενα, Μια πόλη στη λογοτεχνία Επιμέλεια: Χριστόφορος Μηλιώνης e-book Μεταίχμιο

Ποιες εικόνες από τα Γιάννενα έχουν μείνει ανεξίτηλες μέσα σας;

Στα Γιάννενα διέμεινα σε διάφορες περιόδους. Ως μαθητής αλλά και αργότερα ως καθηγητής. Και φυσικά ήμουν ταχτικός επισκέπτης ή διερχόμενος για τη γενέτειρά μου. Από τις παλαιότερες αυτές περιόδους, πολύ ζωντανές είναι μέσα μου οι εικόνες που έχουν σχέση με τη φύση, με τη λίμνη, τον Μόλο, το νησί, τον Κουραμπά με τις ανθισμένες φλαμουριές. Οι ανθόκηποι με τις ντάλιες, τα γραβάνια, τα σαλκίμια (τις γλυσίνες που τα λένε αλλού). Τα ταβερνάκια όπου διασκέδαζα με τους φίλους μου. Και βέβαια η πλατεία με τις βόλτες και την «Όαση», που ήταν το κέντρο της κοινωνικής ζωής της πόλης από το πρωί ως τα μεσάνυχτα. Τελευταία –όπως μαθαίνω– πάνε να την καταργήσουν οι «δημοτικοί άρχοντες» για να «εκμεταλλευτούν», λέει, «τον χώρο»! Και μη χειρότερα! Το ότι το κτίριο είναι έργο ενός σημαντικού αρχιτέκτονα δεν είναι το μεγαλύτερο κακό. Τη συνοχή της πόλης πάνε να καταστρέψουν.

Πολλές πόλεις της περιφέρειας έχουν υποστεί μια βάρβαρη αλλοίωση εκσυγχρονισμού, χάνοντας την αισθητική τους στα κτίρια, στους δρόμους, στα μνημεία. Συνέβη το ίδιο και με τα Γιάννενα;

Και βέβαια το ίδιο συνέβη. Ιδιαίτερα μετά την ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής που εξελίχτηκε σε Πανεπιστήμιο. Βασικό κίνητρο για τις καταστροφές ήταν η «εκμετάλλευση». Η πόλη γέμισε κακόγουστες πολυκατοικίες (σ’ αυτό βασική ήταν η «συμβολή» των Μικρών Πολυτεχνείων, αν οι νεότεροι τα θυμάστε). Όπως βλέπετε, η αρρώστια αυτή δεν άφησε έξω ούτε εκείνους που θα έπρεπε να έχουν τη γενικότερη και την ουσιαστική μέριμνα της πόλης: τους δημοτικούς άρχοντες.

Ξέρετε, υπάρχει εδώ ένα θέμα. Μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση κι έρχεται στον νου μας ο θεσμός των δημογερόντων, των οποίων οι επιλογές βρίσκονταν σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες, την αισθητική και τις αντιλήψεις του κοινωνικού περιβάλλοντος, που είχαν διαμορφωθεί από μια μακρότατη παράδοση. Σήμερα όμως – τι εκπροσωπούν οι κοινοτικοί μας άρχοντες; Εννοώ από την άποψη των αξιών... Η μόνη παρηγοριά κι ελπίδα είναι οι αρχαιολογικές υπηρεσίες των νεότερων μνημείων, που έχουν να παλέψουν με ποικίλα συμφέροντα. Χάρη σ’ αυτές διασώθηκαν ορισμένες περιοχές, όπως οι οικισμοί στο Κάστρο και στο νησί.
Με αποδιώχνει ένας τόπος όταν γίνεται απάνθρωπος. Όταν, δηλαδή, αγνοεί τις βασικές μου απαιτήσεις που έχουν σχέση με την ιδιότητά μου ως ανθρώπου, την ευαισθησία μου, την πνευματικότητά μου, τις φυσικές μου δυνατότητες και τα όριά μου. Αντίθετα, με ελκύει όταν έχει δικό του χαρακτήρα, μου είναι φιλικός και έχει πολλές ιστορίες να μου διηγηθεί.

Πότε ένας τόπος σάς αποδιώχνει και πότε σας ελκύει; Υπάρχει για σας ιδανική πόλη;

Με αποδιώχνει ένας τόπος όταν γίνεται απάνθρωπος. Όταν, δηλαδή, αγνοεί τις βασικές μου απαιτήσεις που έχουν σχέση με την ιδιότητά μου ως ανθρώπου, την ευαισθησία μου, την πνευματικότητά μου, τις φυσικές μου δυνατότητες και τα όριά μου. Αντίθετα, με ελκύει όταν έχει δικό του χαρακτήρα, μου είναι φιλικός και έχει πολλές ιστορίες να μου διηγηθεί. Όσο για την ιδανική πόλη, ομολογώ πως δεν την έχω συλλάβει ακόμη... Όλο την ψάχνω! Στα βιβλία μου υπάρχει: κομματάκι κομματάκι. Είτε σαν βεβαίωση είτε σαν έλλειψη...

Γιάννενα, Μια πόλη στη λογοτεχνία
Επιμέλεια: Χριστόφορος Μηλιώνης
e-book
Μεταίχμιο
189 σελ.
ISBN 978-960-501-341-7
Τιμή: €9,90
Πηγή diastixo.gr

4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Σεναρίου για Ταινία Μικρού και Μεγάλου Μήκους



Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προκηρύσσει:
τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Σεναρίου για Ταινία Μικρού και Μεγάλου Μήκους
1. Πρωτότυπου Έργου
2. Διασκευασμένου Ελληνικού Λογοτεχνικού Έργου
Σενάρια μπορείτε να αποστείλετε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Για πλήρη ενημέρωση, επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο μας www.senariografoi.gr και για τυχόν απορίες ή διευκρινίσεις, επικοινωνήστε με τον Αλέξανδρο Κακαβά στη διεύθυνση akakavas@hol.gr ή στο τηλέφωνο 6932.089.819.

“Εκτός Ορίων” μέχρι τον Απρίλιο στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης


“Εκτός Ορίων”

Η παράσταση παίρνει παράταση λόγω επιτυχίας μέχρι την

Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου 2017)

Η So7 (Δημήτρης Κουρούμπαλης και Φρόσω Κορρού) επέστρεψε στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης για να συνεργαστεί με την ποιήτρια Παναγιώτα Παρασκευοπούλου και τον συνθέτη Κώστα Ξενόπουλο στη νέα παραγωγή του θεάτρου με τίτλο Εκτός Ορίων.

Ένα οπτικοακουστικό θέαμα με άξονα την ομορφιά της ζωής. Η τρισδιάστατη τεχνολογία video mapping συνδυάζεται με τις μοναδικές χορογραφίες που χαρακτηρίζουν τις παραστάσεις της So7 για να δώσουν ζωή σε κείμενα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν έχουμε ακούσει στο θέατρο. 

Η So7 συνεργάζεται με 6 νέους ηθοποιούς σε μια αλληγορία που αποδεικνύει ότι είναι ωραίο να είσαι θνητός εδώ και σήμερα, ότι ακόμα κι όταν βρεθείς στον πάτο το φως απ’ έξω θα δείξει καινούργια πράγματα, ότι μπορεί μια μέρα να είναι όλα σκ@τ@, αλλά την επομένη θα γεμίσουν όλα με έρωτα και δύναμη. Κι ίσως όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα, αλλά η ζωή είναι κάτι που μπορεί «αύριο να το λατρέψουμε όπως ακριβώς είναι». Οι 6 νέοι λένε και ζουν ιστορίες για πηγάδια, πουλιά, αιμοδιψείς πολέμαρχους, έφηβα κορίτσια και θεούς. Αποκλεισμένοι από τον έξω κόσμο, από τον οποίο τους φτάνουν νέα και ειδήσεις σαν αντανακλάσεις φωτός, βρίσκουν τη δύναμη ν’ αντέξουν, να δημιουργήσουν, να ερωτευτούν, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να μας προκαλέσουν βαθύ θαυμασμό. Είναι δική τους επιλογή πότε θα επιστρέψουν, πότε θα φανερωθούν στον κόσμο πάλι και κυρίως με ποιον τρόπο.

Η So7 στήνει μια σκηνική σύνθεση για την ομορφιά και τη δύναμη της ζωής σε κείμενα των Κάλβου, Μαγιακόφσκι, Μακρίδη, Μπόρχες, Πάουντ, Πόε, Πρεβέρ, Σαχτούρη, Σεφέρη, Λαπαθιώτη, Παρασκευοπούλου, Χάινε, Χικμέτ κ.α. Κάθε λέξη που ακούγεται στην παράσταση προέρχεται κι από κάποιο ποίημα που ζωντανεύει με εργαλείο την τελετουργία της ίδιας της ζωής. Το μαγικό θεατρικό περιβάλλον δημιουργείται από τρισδιάστατες προβολές με την τεχνολογία video mapping.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Σκηνοθεσία: So7 (Δημήτρης Κουρούμπαλης, Φρόσω Κορρού)

Επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού

Δραματουργία: Δημήτρης Κουρούμπαλης

Κείμενα: Αλεξάνδρου, Αμπντάλ, Γιαννίδη, Γρηγορίου Θεολόγου, Έλιοτ, Ελύτη, Καβάφη, Κάλβου, Καρυωτάκη, Λαπαθιώτη, Λειβαδίτη, Μαγιακόφσκι, Μαρκίδη, Μποντλέρ, Μπόρχες, Μπουρλιούκ, Νεσίζ, Νιζάμογλου, Νταρουίς, Πάουντ, Παρασκευοπούλου, Πλάτωνα, Πόε, Πρεβέρ, Ρίτσου, Σακελλάριου, Σαχτούρη, Σεφέρη, Σινόπουλου, Σοφοκλή, Χάινε, Χικμέτ.

Μεταφράσεις – Λογοτεχνική συνεργασία: Γιώργος Μπλάνας

Μουσική – Σχεδιασμός ήχων: Κώστας Ξενόπουλος

Εικονικό περιβάλλον – Projection Mapping: Στάθης Μήτσιος

Φωτογραφίες: Ελευθερία Καλπενίδου

Κοστούμια: Δομινίκη Βασιαγεώργη

Παραγωγή: Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

Προβολή-Επικοινωνία: BrainCo S.A.



Παίζουν: Αγοραστή Αρβανίτη, Λάζαρος Βαρτάνης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Μαρία Κωνσταντά, Χρήστος Τσαβλίδης, Σταύρος Τσουμάνης



Παραστάσεις: Έως 9/5/2017

                    Δευτέρα και Τρίτη 9 μ.μ 

                    Τιμή : € 12, 10.




Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

Παπαδιαμαντοπούλου 4- Ιλίσια

Τηλ: 210 7223010

Με την Ελένη Καρακάση Κηδεία… μετά μουσικής!

ΤΑ ΘΑΝΑΤΕΡΑ
Κηδεία… μετά μουσικής!
Τρίτη 7, 21 και 28 Φεβρουαρίου – Μουσική Σκηνή Σφίγγα
Με την Ελένη Καρακάση
Special guests
Παναγιώτης Πετράκης (7/2), Γιάννης Κρητικός (21/2), Μιχάλης Μαρίνος (28/2)
Η Ελένη Καρακάση έρχεται στη Σφίγγα στις 7, 21 και 28 Φεβρουαρίου με μία… θανατερή μουσική παράσταση! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα τραγούδια έχουν γραφτεί για τον θάνατο; Έχετε την ψευδαίσθηση ότι είναι μόνο μοιρολόγια; «Τα θανατερά» έρχονται να σας θυμίσουν ότι όταν το μισό ελληνικό τραγούδι τραγουδούσε τον Έρωτα, το άλλο μισό τραγουδούσε τον Θάνατο και το χαιρόταν!
«Να πεθάνεις, να πεθάνεις, να πεθάνεις», «Όσοι με τον Χάρο γίναν φίλοι», «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα», «Η ζωή εδώ τελειώνει», «Ο Χάρος βγήκε παγανιά»… Τραγούδια που χορέψαμε, τραγουδήσαμε και αφιερώσαμε σε στιγμές απόλυτου κεφιού. Και δίπλα σ’ αυτά άλλα που τα σιγοτραγουδήσαμε χαμένοι στις σκέψεις μας με μία όμως αλλόκοτη αίσθηση λύτρωσης. «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», «Για πού το βαλες καρδιά μου», «Ποια νύχτα σ’ έκλεψε» «Με τι καρδιά να σ’ αποχαιρετήσω»…


Η Ελένη Καρακάση με την υπέροχη φωνή της και το βιτριολικό της χιούμορ στήνει στη σκηνή της Σφίγγας μία ανατρεπτική κηδεία… μετά μουσικής και μας ταξιδεύει στα πιο αγαπημένα μας «θανατερά» τραγούδια. Παρέα με τον Ανδρέα Καρανίκα στο πιάνο, τον Δημήτρη Κουφογιώργο στην κιθάρα και το μπουζούκι και τον Δημήτρη Χαλιώτη στα γεμάτα χιούμορ κείμενα και την καλλιτεχνική επιμέλεια αυτής της ξεχωριστής μουσικής παράστασης, η μοναδική Ελένη Καρακάση κοιτάει στα ίσα τον θάνατο, τον παραδέχεται και τον γλεντάει!
Από τον Βαμβακάρη και τον Παγιουμτζή στον Θεοδωράκη, τον Χατζιδάκι, τον Γκάτσο, τον Ξαρχάκο, τον Παπαδόπουλο, τον Λοΐζο, τον Μικρούτσικο, τον Πλέσσα, τον Ρίτσο, τον Καμπανέλλη, τον Χιώτη, τον Λειβαδίτη, τον Αλκαίο και τόσους άλλους… Μουσικές και λόγια στη σκιά του θανάτου που χάραξαν μέσα μας. Τραγούδια, με τα οποία παλέψαμε τους πιο βαθείς μας πόνους και τις πιο μεγάλες μας απώλειες.
«Τα θανατερά». Μία μουσική παράσταση που τραγουδά τον θάνατο γιορτάζοντας τη ζωή! Με πολύ χιούμορ (αυτό που αγαπάμε, το κατάμαυρο!), αυθεντική συγκίνηση και γλεντζέδικη διάθεση. Κι επειδή η Ελένη ούτε μπροστά στον θάνατο δεν είναι μόνη, καλεί στη σκηνή της Σφίγγας διαδοχικά τρεις αγαπημένους της φίλους – τον Παναγιώτη Πετράκη (7/2), τον Γιάννη Κρητικό (21/2) και τον Μιχάλη Μαρίνο (28/2) – να τραγουδήσουν και να ξορκίσουν τον θάνατο παρέα.

ΤΑ ΘΑΝΑΤΕΡΑ
Τραγουδάει η Ελένη Καρακάση
Πιάνο: Ανδρέας Καρανίκας
Κιθάρα – Μπουζούκι: Δημήτρης Κουφογιώργος 
Κείμενα – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Χαλιώτης
Την Ελένη Καρακάση ντύνει η Όλγα Καραβερβέρη
Επιμέλεια χτενίσματος: Studio 9
Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη


Μουσική σκηνή Σφίγγα
Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

Τρίτη 7, 21 & 28 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 21.30
Τιμή εισόδου: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί

O Κώστας Μακεδόνας στο @Kremlino

O Κώστας Μακεδόνας στο @Kremlino
για όλα τα Σάββατα του Φεβρουαρίου
4, 11, 18, 25

Ο Κώστας Μακεδόνας μετά τις πετυχημένες εμφανίσεις του Νοεμβρίου επιστρέφει στο Κρεμλίνο, στο κέντρο του Πειραιά, για μία καινούργια σειρά εμφανίσεων για όλα τα Σάββατα του Φεβρουαρίου! 


Ξεκινώντας από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ο Κώστας Μακεδόνας, μία από τις πιο σημαντικές φωνές του ελληνικού τραγουδιού, παρέα με την ταλαντούχα, νέα τραγουδίστρια Μαίρη Δούτση και έξι εξαιρετικούς μουσικούς μας ταξιδεύει σε λαϊκά μονοπάτια! 

'Έχοντας στις αποσκευές του πολλές μεγάλες επιτυχίες στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, μας παρουσιάζει μοναδικά τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία («Μαργαριτάρια», «Μόνο μια φορά», «Το ποδήλατο», «Μη μου λες αντίο», «Κάτσε καλά», «Κόκκινα γυαλιά», «Αντικριστά», «Έκανες το λάθος», «Η Λίζα και η κορνίζα», «Στο λευκό τον πύργο», «Χωρίς εσένα», «Δεν σου ανήκω» και πολλά άλλα) αλλά και τραγούδια - σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Χρήστου Νικολόπουλου, Σταύρου Ξαρχάκου, Μάνου Λοΐζου και άλλων δημιουργώντας ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα βασισμένο στο καλό λαϊκό τραγούδι.
Μαζί του οι μουσικοί:

Κωνσταντίνος Βελλιάδης: μπουζούκι, επιμέλεια ορχήστρας
Γιάννης Περδίκης: πλήκτρα
Χρήστος Λαρίσης: κιθάρα
Σπύρος Μελισσανίδης: ακορντεόν
Χρήστος Γκαΐλας: μπάσο
Στέλιος Τσομπανίδης: τύμπανα

Άγγελος Πετκίδης: ηχοληψία

 Επιμέλεια Προγράμματος: Κώστας Μακεδόνας

Οι πόρτες ανοίγουν στις 22:00! Ώρα έναρξης 23:00
·      Γενική είσοδος : 12 ευρώ με μπύρα ή κρασι
·      Φοιτητικό εισιτήριο / Ανέργων  : 10 ευρώ
·      Ελάχιστη κατανάλωση : 25 ευρώ σε τραπέζι

Kremlino: Καραίσκου 119, Πειραιάς
Τηλ. 210 410 0010
Ωρα έναρξης: 22:30

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ - ΕΧΩ ΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ


ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ - ΕΧΩ ΡΙΖΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
Μουσική: Μιχάλης Νικολούδης  Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου

Σ’ ένα δισκογραφικό τοπίο όπου κυριαρχεί η επιτηδευμένη πλαστική "ομορφιά",
ο Μιχάλης Νικολούδης προτείνει τραγούδια φυσικής ομορφιάς,
μελωδίες που συγκινούν και ταξιδεύουν, σε λόγια των πιο μεγάλων στιχουργών, με απλά νοήματα, δυνατά και άμεσα.


  Ο συνθέτης μελοποιεί χωρίς να υπερτονίσει τα νοήματα του Οδυσσέα Ιωάννου
αλλά ωθεί το συναίσθημα από μέσα προς τα έξω, καταφέρνοντας λεπτές ποιότητες και ενότητα ύφους.
  Η μυσταγωγία… αρχίζει με την αγαπημένη ηθοποιό Μαριάννα Πολυχρονίδη,
 
που στο ρόλο της ερμηνεύτριας, καθηλώνει και συγκλονίζει, με τη βαθιά και αισθαντική φωνή  της!!!

"ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ αγαπημένη" η επιτυχία συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη

Η επιτυχία συνεχίζεται!
Το έργο της Μιμής Ντενίση,
μία παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
συνεχίζει τις παραστάσεις στο
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου
Τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα, ο ενθουσιασμός και η τεράστια προσέλευση του κοινού της συμπρωτεύουσας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι συγκινητική και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της πόλης. Λόγω της τεράστιας επιτυχίας λοιπόν, η παραγωγή αποφάσισε την παράταση των παραστάσεων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Η παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού σε κείμενο και σκηνοθεσία Μιμής Ντενίση και μία πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών (Βουτσάς, Χαλκιάς, Μητρούσης, Νούσιας, Αλεξανιάν, Ζαχαράκος, Μακαλιάς, Γερονικολού κ.α.) με τη ζωντανή μουσική συνοδεία της Εστουδιαντίνας και του Μπάμπη Τσέρτου μάγεψε το κοινό της Θεσσαλονίκης και απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι βρίσκεται στην απόλυτη αιχμή του δόρατος, προκαλώντας στους θεατές  συγκίνηση, χαρά, αλλά και νοσταλγία.
Για δύο συνεχόμενες χρονιές, στην κατάμεστη αίθουσα «Αντιγόνη», χωρητικότητας 1.000 θέσεων, οι θεατές βίωσαν μια μοναδική εμπειρία και έγιναν μάρτυρες της αυθεντικής ζωής της Σμύρνης: Οι χοροί, τα τραγούδια, η ξένοιαστη και κοσμοπολίτικη ζωή της πόλης, αλλά και λεπτό προς λεπτό τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην οδυνηρή καταστροφή και τον ξεριζωμό.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού υλοποίησε την παράσταση με ένα επιτελείο εξαίρετων ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών, ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και αυθεντικό φωτογραφικό υλικό με τρισδιάστατες προβολές από τη θρυλική πόλη, πιστό πάντα στην προσπάθειά του να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική – Ενορχηστρώσεις: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Χορογραφίες: Mάρω Μαρμαρινού
Ερμηνεύουν:
Μιμή Ντενίση, Κώστας Βουτσάς, Tάσος Χαλκιάς, Μιχάλης Μητρούσης Τάσος Νούσιας,  Χριστίνα Αλεξανιάν, Μάνος Ζαχαράκος, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, Αναστασία Σκοπελίτη, Μαρία Εγγλεζάκη, Νέλη Αλκάδη
Συμμετέχουν επίσης : Χρήστος Γεωργελής, Χρήστος Βελιάνο, Μαριλένα Δήμα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Νικόλας Γκιούλης, Μαριλένα Κάραλη, Φίλιππος Ζαρφειάδης.

Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα με τον Μπάμπη Τσέρτο και την Σοφία Μέρμηγκα
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 19:00
Παρασκευή  20:00
Σάββατο 20:00
Κυριακή 18:30
Διάρκεια παράστασης:
2 ώρες και 50 λεπτά με το διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων:

35€ (29€*/28€**/12€***)
29€(24€*/23€**/12€***)
24€(19€*/18€**/12€***),
19€ (14€*/14€**/12€***)
14€ (12*/12€**/12€***)
* Φοιτητικό-νεανικό / ** Ανέργων / *** Παιδικό (έως 15 ετών)
Παραγωγή:

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Μέγαρο Μουσικής Τηλ. 2310 895 938-9
Εκδοτήρια Πλ. Αριστοτέλους