Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Φωτεινή Δάρρα : Θα επαναληφθεί Σάββατο 1 Απριλίου η παράσταση της ΄ΤΑ ΠΑΘΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ" στον "Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός"



 ΄ΤΑ ΠΑΘΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ"

Η ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ ΜΑΓΕΨΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ 
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ !!!

Ανεπανάληπτες ήταν οι ερμηνείες της Φωτεινής Δάρρα στην sold out εμφάνιση της στο Φιλολογικό Σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ το Σάββατο 18 Μαρτίου.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ |Παλαιά Βουλή | Τρίτη 21 Μαρτίου |19:30
Η καθιέρωση από την UNESCO εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου αποτελεί αποτέλεσμα πρωτοβουλιών μελών της Εταιρείας Συγγραφέων. 
Η καθιέρωση από την UNESCO εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου αποτελεί αποτέλεσμα πρωτοβουλιών μελών της Εταιρείας Συγγραφέων. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η Εταιρεία Συγγραφέων και η ΕΡΤ συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στις 21 Μαρτίου, στην Παλαιά Βουλή στις 19:30, με μια μεγάλη εκδήλωση βασισμένη στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρή. Θα απευθύνουν χαιρετισμό η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής. Την ανθολογία που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ, και περιλαμβάνει σχεδόν 160 ποιητές, θα παρουσιάσει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας. Θα διαβάσουν τα ανθολογούμενα ποιήματά τους, ποιήτριες και ποιητές από όλο το φάσμα της νεότερης ποίησης, αρχής γενομένης απ’ τη γενιά του ’50 (Γιάννης Δάλλας, Τίτος Πατρίκιος), μέχρι και πολύ νεότερους ποιητές της εποχής μας. Θα προλογίσει και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος και θα παίξει μουσική το περίφημο κουαρτέτο εγχόρδων L’anima, σε έργα λόγιας μουσικής Θωμά Μπακαλάκου. 
Οι σαράντα εν συνόλω συμμετέχοντες ποιητές που θα διαβάσουν ποιήματά τους από την ανθολογία είναι:  Κατερίνα Αυγέρη, Τίτος Πατρίκιος, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Λευτέρης Πούλιος, Αθηνά Παπαδάκη, Λουκάς Αξελός, Δημήτρης Καλοκύρης, Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Γιάννης Ευσταθιάδης, Άννα Γρίβα, Τάσος Πορφύρης, Γιώργος Χουλιάρας, Αχιλλέας Κατσαρός, Δημήτρης Αλεξίου, Νίκος Αντωνάτος, Μάνος Ελευθερίου, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιάννης Δάλλας, Αλέξιος Μάινας, Νάσος Βαγενάς, Παναγιώτης Μηλιώτης, Ηρώ Νικοπούλου, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Γιάννης Κουβαράς, Γιάννης Τζανετάκης, Ειρήνη Μαργαρίτη, Γιώργος Μπλάνας, Κώστας Καναβούρης, Αργύρης Μαρνέρος, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Ιωσήφ Βεντούρας (το ποίημά του θα διαβάσει η συγγραφέας Αγγελική Στρατηγοπούλου),  Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βάγια Κάλφα, Κώστας Μαρδάς, Νίκος Κατσαλίδας, Ελένη Χωρεάνθη, Πάνος Καπώνης, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Κωστής Τριανταφύλλου, Πόλυ Μαμακάκη και Ηλίας Γκρής. Την εκδήλωση θα μεταδώσει απευθείας το «Τρίτο Πρόγραμμα».
 Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ | Φάρος | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, το ΚΠΙΣΝ διερευνά το κατά πόσο υπάρχουν όρια ή στεγανά μεταξύ ποίησης και μουσικής, αναθέτοντας σε μια ετερόκλητη και ταλαντούχα ομάδα μουσικών να διασκευάσει τραγούδια (ή μήπως ποιήματα;) τραγουδοποιών, των οποίων οι στίχοι υπήρξαν πρωτίστως ποιητικοί.
Μια συναυλία-αφιέρωμα στη μουσική ποίηση ή στην ποίηση της μουσικής, όπου, μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν έργα των Ian Curtis (Joy Division), Adrian Broland (The Sound), Alan Vega (Suicide), Lou Reed (Velvet Underground), Jim Morrisson, Leonard Cohen, Nina Simone και David Bowie, με μια φρέσκια ματιά. Με τους: Γεωργία Καρύδη, Rattler Proxy, Lou ΄n΄ David.
 Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ| Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00
Ο IANOS και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση. Ο καθένας επιλέγει και απαγγέλει το ποίημα που αγαπά, ενώ παράλληλα στη σκηνή του ΙΑΝΟΥ θα ερμηνευθούν μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. 
Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει ο Νίκος Θρασυβούλου. 
 Βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στη Στοά | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ο Μιχάλης Γκανάς υποδέχεται την Μαρία Βαχλιώτη, την Μαρία Κουλούρη και τον Κυριάκο Συφιλτζόγλου. Οι τέσσερις ποιητές θα διαβάσουν και θα σχολιάσουν ποιήματα δικά τους αλλά και ποιήματα άλλων που αγαπούν, θαυμάζουν ή ζηλεύουν...
Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Διευθυντής του περιοδικού Ο αναγνώστης.
 Βιβλιοπωλείο PUBLIC | Τρίτη 21 Μαρτίου | 20:30
Την Τρίτη, 21 Μαρτίου στις 20:30, στο Public Συντάγματος, με αφορμή την απονομή φέτος του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπόμπ Ντύλαν, ο Χάρης Βλαβιανός θα συζητήσει με τον Διονύση Σαββόπουλο για την τέχνη των τροβαδούρων και τη σχέση ποίησης και μουσικής. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Μαρία Τοπάλη και ο Βύρων Κριτζάς.
 ΣΤΟΑ του Βιβλίου | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00
«Για την τιμή των όπλων», ονομάζεται η βραδιά που διοργανώνει ο Κύκλος Ποιητών & η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Ποιητές απαγγέλουν ποιήματα σε συνάρτηση με την ποίηση και τους ποιητές με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Μουσική: Robert Sin & Evi Hassapides Watson, Δημήτρης Βασιλάκης. 
 Κορυδαλλός | Βιβλιοπωλείο ΙΔΙΩΝΥΜΟ | 6 ποιητές διαβάζουν | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00
Το βιβλιοπωλείο-καφέ «Ιδιώνυμο» στις 21 Μαρτίου και ώρα 19:00 «συνομιλεί» με 6 ποιητές της νεότερης γενιάς. Συμμετέχουν: Χρήστος Αντισθένης Ζάχος, Παυλίνα Μάρβιν, Ευσταθία Παύλου, Αλήτις Τσαλαχούρη, Πελαγία Φυτοπούλου, Κώστας Γκεμπρεσιώτης.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης | Τρίτη 21 Μαρτίου | 19:00
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας πραγματοποιεί εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – 12η Γιορτή των Ποιητών αφιερωμένη στο «Έτος Καζαντζάκη, 60 χρόνια από το θάνατό του» στο Κέντρο Μουσικής της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, (Κουντουριώτου 17, απέναντι από το Λιμάνι).
Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει απαγγελίες από ποιητές όλων των συλλόγων, εταιρειών και ενώσεων λογοτεχνών, από μαθητές που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης, αλλά και από το κοινό που θέλει να συμμετέχει με δικό του ποίημα ή να διαβάσει κάποιο έργο αγαπημένου του ποιητή ή στιχουργού. Η καταξιωμένη τραγουδίστρια Ντίνα Παπαιωάννου με τους μουσικούς της θα ερμηνεύσει τραγούδια των Χατζηδάκι, Σπανού, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου κ.α. ενώ η μουσικός Κατερίνα Μακρή θα ερμηνεύσει αγαπημένα τραγούδια.
 Πολιτιστικό καφενείο «Ο πρίγκηπος» | Μια βραδιά για την ποίηση με τους ίδιους τους ποιητές | Τετάρτη 22 Μαρτίου | 20:00
Ο ραδιοφωνικός σταθμός 9,58 fm του ΡΣΜ της ΕΡΤ3 διαργανώνει μια βραδιά ποίησης. Προσκεκλημένοι πολλοί θεσσαλονικείς ποιητές. Θα ακουστεί μελοποιημένη ποίηση από τους Γιώργο Καζαντζή, Θωμά Κοροβίνη, Δημήτρη Νικολούδη, Έλσα Μουρατίδου, Κώστα Ματσίγκο και Σάκη Κοντονικόλα. Με την υποστήριξη-συνεργασία της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3 και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
  Πέντε Άνθη Του ΚΑΛΟΥ & Ένα Κοντραμπάσο - Για Την Άνοιξη | Πατριάρχου Ιωακείμ 8 | Πέμπτη 23 Μαρτίου | 19:30
Το βιβλιοπωλείο ΣΑΙΞΠΗΡΙΚΟΝ και ο ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΗΤΩΝ παρουσιάζουν: «Πέντε Άνθη Του Καλού & Ένα Κοντραμπάσο - Για Την Άνοιξη». Πέντε ποιήτριες διαβάζουν ερωτική ποίηση με συνοδεία κοντραμπάσου: Έλσα Κορνέτη, Γεωργία Τρούλη, Ειρήνη Βακαλοπούλου, Ειρήνη Ιωαννίδου, Μαρία Φουτζιτζή και ο μουσικός Πέτρος Δαμιανίδης.
ΠΑΤΡΑ
  Νέο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Τρίτη 21 Μαρτίου | 18:00
Σε έναν «ποιητικό μαραθώνιο» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017 στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, από τις 18.00 οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα ψηφιδωτά και τα γλυπτά της Ρωμαϊκής Πάτρας, να εμπνευστούν από αυτά και να γράψουν τα δικά τους ποιητικά έργα, τα οποία θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο για μικρό χρονικό διάστημα, μπροστά από το αντίστοιχο έκθεμα έμπνευσής τους.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Συμμετέχει ο Πατρινός λογοτέχνης και ποιητής Κωνσταντίνος Λογαράς.
ΤΡΙΚΑΛΑ
  Ποιητές θα τιμήσουν την Παγκόσμια ημέρα Ποίησης στο ΜΥΛΟ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ |Τρίτη 21 Μαρτίου | 20:00
Πέντε σημαντικοί Έλληνες ποιητές θα προσέλθουν και θα απαγγείλουν το βράδυ της Τρίτης 21 Μαρτίου και ώρα 8.00 μμ στο Μύλου Ματσόπουλου, τιμώντας την παγκόσμια ημέρα ποίησης και ταυτόχρονα το Τρικαλινό κοινό. Οι ποιητές που θα έλθουν και θα απαγγείλουν αποσπάσματα από το έργο τους είναι οι Αναστάσης Βιστωνίτης, Αντώνης Κάλφας, Νίκος Λάζαρης, Γιώργος Μαρκόπουλος και Αντώνης Φωστιέρης. Συντονίζει ο Ηλίας Κεφάλας.
ΧΑΝΙΑ
  Διήμερη μουσική εκδήλωση - Ο Μίκης της Ποίησης και των Τραγουδιών | ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Ωδείο Χανίων | Τρίτη 21 & Τετάρτη 22 Μαρτίου
Θα παρουσιαστούν 21 μελοποιημένα ποιήματα και δυο ολοκληρωμένα έργα του μεγάλου μας συνθέτη. Ερμηνεύουν: Βασίλης Λέκκας, Δέσποινα Δρακάκη, Τάσος Ψαλλιδάκης, Ρέα Κουκάκη, Πασχαλίνα, Νεκταρία Σφιγκάκη, Λευτέρης Φουντουλάκης. Πηγή  www.bookpress.gr

Το αφιέρωμα καρδιάς στον Νίκο Γκάτσο συνεχίζεται : Ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς Διαβάζει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Το αφιέρωμα καρδιάς στον Νίκο Γκάτσο ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
«Ο Γκάτσος Που Αγάπησα»
Ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς
Διαβάζει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Τρίτη 4 Απριλίου
Φ.Σ. «Παρνασσός»
8:30 μ.μ.
 Μετά από μια σειρά sold out συναυλιών και παρατάσεων, ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συνεχίζουν το αφιέρωμα καρδιάς στο σπουδαίο ποιητή για μια ακόμη βραδιά, την Τρίτη 4 Απριλίου, στην αίθουσα του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στην Πλατεία Καρύτση αρ. 8

Ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος ευτύχησε να ερμηνεύσει πρώτος τα περισσότερα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου, καλεί την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, την κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιό, να αποδώσουν μαζί τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και θα αγαπάμε πάντα γιατί συνθέτουν τη συλλογική μας μνήμη και μας εμψυχώνουν και στους καλούς και στους δύσκολους καιρούς.
Τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι (από τρεις κύκλους «Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Χειμωνιάτικος ήλιος»), καθώς και από τη συνεργασία του ποιητή με άλλους συνθέτες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης.
Ένα αφιέρωμα από καρδιάς στον ποιητή των τραγουδιών και μέσα από αυτό μια ολοκάθαρη μουσική διαδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της νεώτερης Ελλάδας.

Πλαισιωμένοι από ένα λιτό μα στιβαρό μουσικό σχήμα που παραπέμπει στη λιτότητα και στιβαρότητα της ζωής και του έργου του Νίκου Γκάτσου, οι δύο ερμηνευτές υπόσχονται να μας χαρίσουν το πορτρέτο αυτής της Δωρικής μορφής των Γραμμάτων μας σκιαγραφημένο τόσο από στίχους και κείμενα του ιδίου όσο και από κείμενα άλλων για εκείνον σε επιμέλεια Αγαθής Δημητρούκα.
Συντελεστές:
Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο
Ηρακλής Ζάκκας, μπουζούκι, μαντολίνο
Παραγωγή: Cricos Productions
Τιμές εισιτηρίων
12, 15, 20, 25 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων


www.viva.gr
11876
σε όλα τα καταστήματα
Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία, Αθηνόραμα gr.
Αίθουσα Παρνασσός
Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8
(Μετρό: Στάση Πανεπιστήμιο)
https://goo.gl/maps/ajiottiettn 
Πληροφορίες:
τηλ.: 210 3221 917
210 6109 513
694 4303 274

Η Ρένα Μόρφη , τραγουδίστρια των Imam Baildi παρουσιάζει την φανταχτερή περσόνα Σούλη Ανατολή ζωντανά στο club του Σταυρού του Νότου.


Η Ρένα Μόρφη , τραγουδίστρια των Imam Baildi μας παρουσιάζει την φανταχτερή περσόνα Σούλη Ανατολή ζωντανά στο club του Σταυρού του Νότου.
Η ζαργάνα του Παγασητικού , μετά από ένα πολύ επιτυχημένο live, 
την Τρίτη 21 Μαρτίου θα βρίσκεται και πάλι στο Σταυρό του Νότου ,
για να μας ταξιδέψει μπρός και πίσω στον χρόνο και τον Ατλαντικό ,
ανακατεύοντας το Αιγάλεω city του Ζαμπέτα με το Siboney της Αβάνα σε ένα ξεχωριστό μουσικό πάντρεμα.
Εκτός από τις επιτυχίες του Φοίβου Δεληβοριά και του Δημήτρη Μπαλογιάννη που υπογράφουν τον νέο της δίσκο,
θα ακούσουμε ασυνήθιστες διασκευές που θα συζητηθούν.

Μέσα από 60s και 70s επιτυχίες που άφησαν ιστορία και χτυπήσαν στην καρδιά μας,
η Σούλη Ανατολή ανακατεύει ξανά την τράπουλα και μας τραγουδά  ό, τι επέζησε από τις περασμένες δεκαετίες,
χωρίς ταμπέλες και ταμπού, υποσχόμενη αυθεντική διασκέδαση.
Δύο κορυφαίοι περκασιονίστες,  ο Κουβανός Carlos Menéndez και ο Άγγελος Πολυχρόνου
ενώνουν μαγικά Ανατολή και Δύση,
με cumbia και καρσιλαμά, bachata και Τσιφτετέλι,
κάνοντας την Λατινική Αμερική με το Κουκάκι να μοιάζει ένα τσιγάρο δρόμος.
Ενώ οι συνήθεις ύποπτοι με το αστείρευτο ταλέντο τους, Λάμπης Κουντουρόγιαννης στην ηλεκτρική κιθάρα και Ορέστης Μπενέκας στη φαρφίσα
μπαίνουν στην χρονομηχανή και μας φέρνουν απογειωτικές μελωδίες που δύσκολα ξεχνιούνται.
Επί σκηνής στην κλασική κιθάρα και ο συνθέτης Δημήτρης Μπαλογιάννης.
Στον ήχο ο Αγαπητός Καταξάκης.
ΠΡΟΣΟΧΗ :  Κρατείστε το μακριά απ´ τους "εγώ ακούω μόνο ξένα"!
Ώρα έναρξης: 21.30
 
Σταυρός του Νότου Club
Είσοδος: 12€ με μπύρα-κρασί
Τρίτη 21 Μαρτίου
Έναρξη   : 21.30
Φραντζή & Θαρύπου 35-37, Νέος Κόσμος,
τηλ: 2109226975

Πολυτίμη: " Ένα από τα πράγματα που η κρίση «μας βοήθησε» είναι ότι αρχίσαμε να έχουμε πιο αυστηρά κριτήρια και γίναμε πιο επιλεκτικοί."

Συνέντευξη με την Πολυτίμη: "
Ένα από τα πράγματα που η κρίση «μας βοήθησε» είναι ότι αρχίσαμε να έχουμε πιο αυστηρά κριτήρια και γίναμε πιο επιλεκτικοί."

"Όνειρα κομμάτια" είναι το νέο single της Πολυτίμης σε μουσική της Ζωής Τηγανούρια. Πολυτίμη, μίλησέ μας γι΄αυτό. Είναι η πρώτη σου επίσημη κυκλοφορία;


Π: Το τραγούδι «Όνειρα Κομμάτια» σε μουσική της Ζωής Τηγανούρια και στίχους της Μαρκέλλας Σελιανίτου περιέχεται στην πρώτη μου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κάθε τέλος, μια αρχή…» που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο από την Zoes Music.


Νιώθω μεγάλη χαρά γι’ αυτήν την κυκλοφορία, είναι μια δουλειά που με αντιπροσωπεύει καλλιτεχνικά και ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσω την δισκογραφική μου πορεία. Το άλμπουμ «Κάθε τέλος, μια αρχή…»  περιέχει ακόμα το τραγούδι «Κάτι έχει αλλάξει» σε μουσική του Στέλιου Γενεράλη και στίχους επίσης της Μαρκέλλας Σελιανίτου και ένα special track με τίτλο «My Sister Mirror» που είναι η αγγλική εκδοχή του «Κάτι έχει αλλάξει» σε μουσική και στίχους του Στέλιου Γενεράλη.

Τα τραγούδια αυτά τα πίστεψα από την πρώτη στιγμή και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους δημιουργούς τους που μου τα εμπιστευτήκαν.



Πως προέκυψε η γνωριμία και η συνεργασία σου με τη Ζωή Τηγανούρια;

Π: Την Ζωή Τηγανούρια την γνώρισα κάποια χρόνια πριν με αφορμή κάποιες εμφανίσεις που θα πραγματοποιούνταν και η επαγγελματική μας χημεία ήταν εμφανής από την αρχή.

Μετά από αυτές τις εμφανίσεις ακολούθησαν κι άλλες και τελικά συνεργαζόμαστε σταθερά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Νομίζω ήταν επιθυμία και των δυο μας να επισφραγίσουμε αυτή τη συνεργασία με ένα τραγούδι και κάπως έτσι προέκυψε το «Όνειρα Κομμάτια».

 Η Ζωή Τηγανούρια είναι μια γυναίκα που θαυμάζω ιδιαίτερα, έχει καλλιτεχνικό ένστικτο και υπηρετεί το χώρο της μουσικής με μεγάλη αγάπη. Είναι χαρά για μένα να συνεργάζομαι μαζί της και θα χαιρόμουν πολύ αν στο μέλλον συνεργαστούμε ξανά δισκογραφικά.
Πως ξεκίνησε η πορεία σου στο χώρο του τραγουδιού;

Π: Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που η μουσική ήταν καθημερινή ενασχόληση. Κάπως έτσι, φυσικά και αβίαστα, ξεκίνησα να συμμετέχω σε πολυφωνικά σύνολα και χορωδίες ενώ παράλληλα παρακολουθούσα μαθήματα φωνητικής και ορθοφωνίας, δραστηριότητες που με πλούτισαν σε γνώσεις αλλά και εμπειρίες πάνω στο αντικείμενο αυτό, χωρίς ωστόσο να έχω επιλέξει, τουλάχιστον συνειδητά, ότι αυτό θα ήταν το επάγγελμά μου.

Μέσα από την διαδικασία της πρώτης μου ηχογράφησης, όπως και μέσα από τα πρώτες μου επαγγελματικές εμφανίσεις, στα εφηβικά μου χρόνια, έρχεται η απόφασή μου να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό και να γίνω τραγουδίστρια.

Απόφαση που δεν έχω μετανιώσει ποτέ μέχρι και σήμερα.

Έχεις κάνει μουσικές σπουδές; Γνωρίζουμε οτι είσαι και ηθοποιός...

Π: Όπως ανέφερα και παραπάνω, η φωνητική είναι μια δραστηριότητα που με συντροφεύει από τα παιδικά μου χρόνια έως και σήμερα.

Επίσης έχω αποφοιτήσει από την Ανωτέρα σχολή Δραματικής Τέχνης «Η Πρόβα» σπουδές που με έκαναν πιο δυνατή και πιο ολοκληρωμένη επαγγελματικά.

Πιστεύω ότι στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα δεν μπορείς ποτέ να πεις ότι τελείωσες με την διαδικασία των σπουδών και την απόκτηση γνώσεων, είναι επαγγέλματα που οφείλεις συνέχεια να γίνεσαι καλύτερος και να αποκτάς κι άλλα εφόδια ώστε να εξυπηρετήσεις τον στόχο σου, που είναι η αρτιότητα επι σκηνής και η  επικοινωνία με το κοινό.
 
Η τέχνη στην Ελλάδα της κρίσης του 2017 σε τι στάδιο πιστεύεις ότι βρίσκεται;


Π: Η κρίση στην Ελλάδα είναι μια δύσκολη εποχή, με εντάσεις, συνεχή προβλήματα στην καθημερινότητα μας, ακόμα και σε θέματα διαβίωσης πολλές φορές. Παρόλα αυτά επιλέγω να βρίσκω τα θετικά χαρακτηριστικά  ακόμα και στις πιο άσχημες καταστάσεις.

Ένα από τα πράγματα που η κρίση «μας βοήθησε» είναι ότι αρχίσαμε να έχουμε πιο αυστηρά κριτήρια και γίναμε πιο επιλεκτικοί. Διψάμε για έργα και θεάματα με ποιότητα, που θα μας προσφέρουν ουσιαστική ψυχαγωγία και όχι απλή διασκέδαση.  

 Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έργα που δημιουργούνται να είναι πιο άρτια, πιο ποιοτικά και πιο προσεγμένα.

Οι τέχνες τώρα, κάθε άλλο παρά ποτέ, καλούνται και μπορούν να μας βοηθήσουν να επιβιώσουμε, περνώντας μέσα από αυτή τη γκρίζα εποχή της κρίσης.

Συνεργασίες και εμφανίσεις σου στις οποίες θα ήθελες να αναφερθείς;

Π: Έχω την χαρά να έχω συνεργαστεί με ανθρώπους που θαυμάζω και εκτιμώ βαθιά την δουλειά και το έργο τους.

Θα μπορούσα να αναφέρω ενδεικτικά μερικούς από αυτούς, όπως η συνθέτις και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια,

ο συνθέτης και μουσικός Χρήστος Παπαδόπουλος, ο συνθέτης Ζorzes Katris που τιμά την χώρα μας και στο εξωτερικό, ο μαέστρος Ελευθέριος Καλκάνης που διευθύνει την συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, ο Αμερικανός συνθέτης και μουσικός παραγωγός της jazz Glenn Perry και πολλοί άλλοι.

 Όλες μου οι συνεργασίες με βοήθησαν να προσθέσω κάτι στην καλλιτεχνική μου οντότητα, η οποία ελπίζω με τον καιρό να γίνεται όλο και καλύτερη.

Τους είμαι ευγνώμων και ελπίζω να είμαι τόσο τυχερή ώστε να τους ξανασυναντήσω επαγγελματικά στο μέλλον.

Κάποιες εμφανίσεις σου στο επόμενο διάστημα;

Π: Είμαι στην διαδικασία που ετοιμάζω τις προσωπικές μου εμφανίσεις οπού θα παιχτούν σίγουρα τα τραγούδια της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς «Κάθε τέλος, μια αρχή…» καθώς και soul-pop διασκευές σε τραγούδια από την Ελληνική και ξένη μουσική σκηνή.

Επίσης θα υπάρξουν και εμφανίσεις σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες και μπάντες.

Μια προσεχής εμφάνισή μου θα γίνει στις 22 Απριλίου στο Route 32 στην Αργυρούπολη, οπού σε συνεργασία με την μπάντα Qualified Reloaded, μια μπάντα που εκτιμώ πολύ την δουλειά της, ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα σε soul-pop-funk-blues δρόμους χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα τραγούδια από την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά.

Μετά το "Όνειρα κομμάτια", τι ακολουθεί;

Π: Βρίσκομαι ήδη στο στούντιο μαζί με τον συνθέτη Στέλιο Γενεράλη, όπου ηχογραφούμε τραγούδια σε μουσική και στίχους δικούς τους για τα πρώτο του άλμπουμ όπου θα συμμετέχω σαν τραγουδίστρια.

Πολυτίμη, σ ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.


Π: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Η ΕΡΤ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ Τρίτη 21 Μαρτίου 2017


Η ΕΡΤ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ Τρίτη 21 Μαρτίου 2017
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης θα «γεμίσουν ποίηση» με συνεντεύξεις, απαγγελίες ποιημάτων, αφιερώματα και σπάνιο αρχειακό υλικό.

Ειδικότερα, στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» με τον Γιώργο Δαράκη και τον Γιάννη Δάρρα θα φιλοξενηθεί ο ποιητής και δοκιμιογράφος Χάρης Βλαβιανός ενώ στην εκπομπή «Στάση ΕΡΤ» με τον Ανδρέα Ροδίτη και τη Σόνια Φίλη, καλεσμένος στο στούντιο θα είναι ο ποιητής και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργος Χουλιάρας.
Η ΕΡΤ2 θα μεταδώσει από το Αρχείο της ΕΡΤ τα εξής ντοκιμαντέρ:

·        14:15 Η ΔΕ ΠΟΛΙΣ ΕΛΑΛΗΣΕΝ: «Θεσσαλονίκη -  Μανόλης Αναγνωστάκης»
·        14:40 ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: «Οδυσσέας Ελύτης»
·        21:00 «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ: 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ»


Το πρόγραμμα του Ραδιοφώνου διαμορφώνεται ως εξής:
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

·        08:00-09:00 Στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό» (Ανδρέας Παπασταματίου - Στεφανία Χαρίτου) θα φιλοξενηθεί η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.
·        09:00-10:00 Η Ευαγγελία Μπαλτατζή συνομιλεί με την ποιήτρια και δοκιμιογράφο Αλεξάνδρα - Ευτυχία Λουκίδου.
·        11:00-12:00 Στην εκπομπή «Ισορροπίες ανισορροπίες» (Μαρία Γεωργίου-Γιώργος Πίκουλας) θα φιλοξενηθεί ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος.
·        12:00-13:00 H Έλενα Μαράκα θα έχει καλεσμένους στο στούντιο τους ποιητές  Κώστα Παπαγεωργίου, Δημήτρη Αγγελή και Λένα Καλλέργη. 
·        16:00-17:00 Στην εκπομπή «Κοσμοδρόμιο» η Σίσσυ Αρβανιτίδου και ο Δημήτρης Κοντογιάννης θα υποδεχθούν τον Χιλιανό ποιητή  Jaime Svart, που ζει στην Ελλάδα.
·        17:00-18:00 Με μια σημαντική αποκλειστικότητα εορτάζει την Ημέρα Ποίησης η εκπομπή «Μπλε σαν πορτοκάλι» (Γιώργος Γιανναράκος, Μαίρη Βενέζη).
Συγκεκριμένα, θ’ ακουστούν για πρώτη φορά αποσπάσματα από το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, «Παραλλαγές σε μιαν αχτίδα». Συμμετέχουν οι: Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Μακεδόνας, Αρετή Κετιμέ, Έλενα Σαλένκοβα και η χορωδία Εν Φωκάς.
Την Ορχήστρα Viale Arti διευθύνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Παράλληλα, στην εκπομπή θα μιλήσουν, εκτός από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου κατέχει την έδρα «Γιώργος Σεφέρης» και ο  Δημήτρης Γιατρομανωλάκης, καθηγητής στα τμήματα Κλασικών Σπουδών και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και ερευνητικός εταίρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
·        18:00-19:00 Η εκπομπή «Υπεράνω πάσης υποψίας» (Εύη Ξυνού) θα φιλοξενήσει τον ποιητή Αλέξιο Μάινα.
·        22:00-23:00 Στη Βασιλεία Ζερβού μιλάει ο ποιητής και δημοσιογράφος Τάσος Καπερνάρος.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
·        08:00-09:00 Ο Δημήτρης Μεϊδάνης φιλοξενεί τον ποιητή και Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργο Χουλιάρα.
·        11:00-12:00  Στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Παντζόγλου οι «Φωνές των ποιητών» μεταδίδεται αφιέρωμα στις φωνές των ανθρώπων που μας συγκίνησαν με τα ποιήματά τους.
·        12:00-13:00 Στην εκπομπή «Της μέρας τα γυρίσματα» η Λίτσα Τότσκα  φιλοξενεί τον ποιητή και εκδότη Γιώργο Χρονά.
·        14:00-15:00 Καλεσμένη στην εκπομπή της Βάνας Δαφέρμου η ποιήτρια Λένα Παππά.
·        15:00-16:00 «Ποίηση στην εκποίηση» στην εκπομπή του Πέτρου Δουρδουμπάκη.
·        16:00-17:00 Η Γιάννα Τριανταφύλλη έχει καλεσμένο τον ποιητή και δημοσιογράφο Σπύρο Κατσίμη.
·        17:00-18:00 «Όταν το ροκ συνάντησε την ποίηση» στις «Ροκ συναναστροφές» με τον Πάνο Χρυσοστόμου. Από τον Τζιμ Μόρισον μέχρι τον Θάνο Ανεστόπουλο και από τους Pink Floyd μέχρι το Νικόλα Άσιμο.
·        18:00-19:00 Ο Σιδερής Πρίντεζης και ο Νίκος Αϊβαλής έχουν καλεσμένο τον Βύρωνα Κριτζά, συγγραφέα του βιβλίου «Bob Dylan 100 τραγούδια», με αφορμή την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στον Bob Dylan.
·        19:00-20:00 «Η κατάλληλη ώρα». Ογδόντα ένα χρόνια από τότε που ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε τον «Επιτάφιο» και 59 από τότε που ο Μίκης Θεοδωράκης τον μελοποίησε. Ο Φώτης Απέργης αφηγείται στην εκπομπή του την ιστορία του έργου που υπήρξε εμβληματικό για την ποίηση αλλά και για το ελληνικό τραγούδι.
·        20:00-21:00 Στην εκπομπή της Έλενας Διάκου, 2 Νόμπελ.  Γιώργος Σεφέρης- Οδυσσέας Ελύτης, αλλά και πεζά κείμενα των ποιητών.
·        22:00-23:00 «Διακριτικές σχέσεις διεθνούς ρεπερτορίου» με μελοποιημένη    ποίηση και τον Νίκο Αϊβαλή να διαβάζει ποιήματα.
·        23:00-24:00 «Στις αγορές του Δεύτερου - Στις αγορές του κόσμου». Federico-Garcia Lorca. Από τα ποιήματά του βγαίνει το βαθύ τραγούδι της Ισπανίας, άλλα και οι ελληνικοί μύθοι  που έπαιξαν ένα μεγάλο ρόλο στο συμβολικό κόσμο του μεγάλου ποιητή. Θα συζητήσουν ο Άγγελος Σταθόπουλος με το συνθέτη Λουκά Θάνο για τη σχέση του ποιητή με το έργο του Αισχύλου («Ματωμένος γάμος» - «Επτά επί Θήβας»).


ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

·         08:00-10:00 Ο Γιώργος Φλωράκης στο Α΄ μέρος «Όλων των πρωινών του Τρίτου» μεταδίδει ανάμεσα σε ανθισμένο μουσικό τοπίο (Πρώτη μέρα της Άνοιξης) σημαντικούς Έλληνες ποιητές να διαβάζουν ποιήματά τους.
·        10:00-12:00 στην εκπομπή «Όλα τα πρωινά του Τρίτου» ο Διονύσης Μαλλούχος θα φιλοξενήσει τη συγγραφέα, μεταφράστρια και κριτικό βιβλίου Κατερίνα Σχινά και τον ποιητή και δοκιμιογράφο Χάρη Βλαβιανό.
·        14:00-15:00 Ο Δημήτρης Τρίκας συνομιλεί στο στούντιο με τις ποιήτριες Ειρήνη Μαργαρίτη και Μαρία Φίλη.
·        16:00-16:30 Στο πλαίσιο των ζωντανών συναυλιών «Τρίτη και τρεις στο Τρίτο», στο στούντιο Ε΄ και στον απόηχο του ρεσιτάλ πιάνου της Λορέντας Ράμου με έργα Νίκου Σκαλκώτα η ποιήτρια Παυλίνα Παμπούδη διαβάζει έργα σημαντικών Ελλήνων ποιητών και το δικό της «Οι Έξι Μέρες».
·        16:30-18:00 Η Πέμη Ζούνη «Αναζητώντας τον απολεσθέντα ήχο» στην εκπομπή της Όλγας Παππά, μεταξύ άλλων, διαβάζει ποίηση που έχει αγαπήσει.
·        Στις 19:30 το Τρίτο Πρόγραμμα θα συνδεθεί απευθείας με την Παλαιά Βουλή και θα μεταδώσει την εκδήλωση «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα, ποιήματα», εκδήλωση με την οποία συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Εταιρεία Συγγραφέων, η ΕΡΤ και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
·        23:00-24:00 Ο Πανταζής Τσάρας στην εκπομπή «Οι κλασικοί της τζαζ στο Τρίτο» θα φιλοξενήσει την ποιήτρια Μαρία Λαϊνά.

KOSMOS
Οι παραγωγοί των εκπομπών στο ραδιόφωνο KOSMOS θα παρουσιάζουν όλη την ημέρα μελοποιημένη ποίηση από όλο τον κόσμο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από το Πρώτο, το Δεύτερο, το Τρίτο Πρόγραμμα, το KOSMOS και Τη Φωνή της Ελλάδας θα μεταδίδονται απαγγελίες ποιημάτων από την «Ανθολογία της Ελληνικής ποίησης – 20ός αιώνας, τόμος Δ΄ 1970-2000»

                                                              
EΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, η ΕΡΤ, η Εταιρεία Συγγραφέων και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία συνδιοργανώνουν στην Παλαιά Βουλή, στις 19:30, μια μεγάλη εκδήλωση που βασίζεται στην ανθολογία του ποιητή Ηλία Γκρή: «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα, ποιήματα».

Στην εκδήλωση, θ’ απευθύνουν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων Δημήτρης Καλοκύρης, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής και η Πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφροσύνη Σταυράκη.

Την εκδήλωση προλογίζει και συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος, ενώ το κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima θα ερμηνεύσει έργα λόγιας μουσικής του Θωμά Μπακαλάκου.

Την ανθολογία, που εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ και περιλαμβάνει 160 ποιητές, παρουσιάζει ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας.

Ανθολογούμενα ποιήματά τους διαβάζουν ποιήτριες και ποιητές απ’ όλο το φάσμα της νεότερης ποίησης.

Την εκδήλωση θα μεταδώσει απευθείας το Τρίτο Πρόγραμμα

Η Εταιρεία Συγγραφέων θέσπισε την Ημέρα Ποίησης το 1998, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, πρώτη μέρα μετά την εαρινή ισημερία - αρχή της άνοιξης. Το 2001 η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του τότε προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», αναθέτοντας στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό.

Χορηγοί της Εταιρείας Συγγραφέων είναι η Βουλή των Ελλήνων, ο ΟΣΔΕΛ, τα Ιδρύματα  Κώστα & Ελένης Ουράνη και Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, τα Ελληνικά Πετρέλαια.