Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Ημέρα της Μητέρας: Η Google τιμάει τις μητέρες όλου του κόσμου

Η Google επέλεξε σήμερα να τιμήσει τις μητέρες όλου του κόσμου με το doodle της.
Η γιορτή της μητέρας, ή ημέρα της μητέρας είναι κινητή εορτή, προς τιμήν της μητέρας. Κάθε χρόνο γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαϊου.
Να σημειωθείο ότι η συγκεκριμένη γιορτή εγκαθιδρύθηκε μόλις τον 20ό αιώνα και αποτελεί μία από τις επιτυχίες του βρετανικού και του αμερικανικού κινήματος των γυναικών. 
Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis ήταν αυτή που διοργάνωσε για πρώτη φορά, το έτος 1865 ένα κίνημα με την ονομασία Mothers Friendships Day αλλά και συναντήσεις μεταξύ γυναικών με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. 
Οι προσπάθειες της Ann Maria Reeves Jarvis ευοδόθηκαν τελικά στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή, όπως η ίδια συνήθιζε να ανφέρει, "το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης. το άρωμά του, την μνήμη και τις προσευχές της".
 
 

Ελληνικά τα 9 από τα 15 καλύτερα κλασικά βιβλία όλων των εποχών

Εντονο ελληνικό και λατινικό «άρωμα» έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, η λίστα της βρετανικής Telegraph με τα καλύτερα κλασικά βιβλία όλων των εποχών.
Τη λίστα, φυσικά, μονοπωλούν συγγραφείς όπως ο Ομηρος, ο Πλάτωνας, ο Ηρόδοτος, ο Οβίδιος ως μια αναγνώριση της επίδρασης που άσκησαν οι δύο αυτοί πολιτισμοί στη διαμόρφωση του κλασσικού τρόπου σκέψης.
Μοναδικός εκτός «δυάδας» είναι ο Άγιος Αυγουστίνος ο οποίος καταγόταν από την Αφρική, αλλά ήταν, βέβαια, Ρωμαίος πολίτης.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Iλιάδα και αμέσως μετά ακολουθεί το έτερο μεγάλο πόνημα του Ομήρου, η Οδύσσεια.
Αναλυτικά η λίστα:
Iλιάδα -Ομηρος (775 π.Χ.)
Οδύσσεια -Ομηρος (725 π.Χ.)
Μεταμόρφωση -Οβίδιος (8π.Χ.)
Το Συμπόσιο -Πλάτωνας (385-380π.Χ.)
Η Τέχνη της Αγάπης -Οβίδιος (2π.Χ.)
Φαίδων -Πλάτωνας (385-380π.Χ.)
Το Συμπόσιο -Ξενοφώντας (360π.Χ.)
Ποιήματα -Σαπφώ (γεννήθηκε το 612π.Χ.)
Παράλληλες Ζωές -Πλούταρχος (120π.Χ.)
The Aeneid -Βιργίλιος(19π.Χ.)
Εξομολογήσεις -Αγιος Αυγουστίνος (398π.Χ.)
Η φύση των πραγμάτων -Λουκρήτιος (55π.Χ.)
Εργα και μέρες -Ησίοδος (750π.Χ.)
Ιστορίες -Ηρόδοτος (450-420π.Χ.)
The Georgics -Βιργίλιος (29π.Χ.)

«Ρωμαίοι και Ιουλιέττες» χορεύουν χιπ χοπ στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Σεμπαστιέν Λεφρανσουά ανήκει στους καλλιτέχνες που συνέβαλαν ώστε να μεταφερθεί  το χιπ χοπ από το δρόμο στις μεγάλες σκηνές. Ένα θέαμα συναρπαστικό, με εντυπωσιακές, ριψοκίνδυνες φιγούρες και αναφορές στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα είναι η παράστασή του «Ρωμαίοι και Ιουλιέττες».
Ο Σεμπαστιέν Λεφρανσουά είναι η «ψυχή» των Trafic de Styles, μιας ομάδας που συνενώνει καλλιτέχνες προερχόμενους από το χώρο του χιπ χοπ, του τσίρκου και του ερευνητικού θεάτρου.
Η πολυσυλλεκτική καλλιτεχνική «ταυτότητα» της ομάδας αποτυπώνεται και σε αυτή τη δουλειά τους: ο αιώνιος έρωτας του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας ζωντανεύει σε μια άκρως μοντέρνα προσέγγιση από επτά χορευτές του χιπ χοπ, έναν τσιρκολάνο και έναν ηθοποιό. Ενδιαφέρον και το μουσικό «μείγμα», με ηλεκτρονικές συνθέσεις του Βενσάν Αρτώ και  συμφωνικά κομμάτια του Λωράν Κουζόν.
Οι Γάλλοι κριτικοί είχαν υποδεχτεί με ενθουσιασμό την τόλμη του Σεμπαστιέν Λεφρανσουά. Όσο για τις πηγές έμπνευσης του ανήσυχου καλλιτέχνη, ο ίδιος δηλώνει: «Έψαξα να βρω μια νέα ματιά για να εκφράσω με τον δικό μου τρόπο το μύθο» λέει ο Σεμπαστιέν Λεφρανσουά. «Είδα όλες τις σημαντικές εκδοχές που έχουν γίνει, από εκείνη του Νουρέγεφ μέχρι την ταινία του Μπαζ Λούρμαν, με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, και ορμώμενος απ’ αυτές έφτιαξα ένα είδος παζλ, πρόσθεσα το δικό μου βλέμμα, κάτι σημερινό: οι συγκρούσεις ανάμεσα στις συμμορίες των νεαρών, ο καταδικασμένος από τους γονείς έρωτας, τα μαχαιρώματα μέσα στη νύχτα, όλα αυτά γίνονται και σήμερα στα υποβαθμισμένα προάστια, όλα αυτά μας είναι οικεία».
Καλλιτεχνική διεύθυνση-Χορογραφία: Σεμπαστιέν Λεφρανσουά.Μουσική: Λωράν Κουζόν.
Πληροφορίες: «Ρωμαίοι και Ιουλιέττες» από τους Trafic de Styles, στις 22 και 23 Μαϊου, στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Ώρα έναρξης: 20:00. Τιμές εισιτηρίων (ανά ζώνη) 9 ευρώ, 15 ευρώ, 22 ευρώ, 30 ευρώ. Ειδικές τιμές: 5 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ). 8 ευρώ οι πολύτεκνοι και οι άνω των 65.

Ο Γιώργης Χριστοδούλου από τη Βαρκελώνη στη Θεσσαλονίκη

Ο Γιώργης Χριστοδούλου στη Θεσσαλονίκη στο ΞΕΦΩΤΟ !!!
ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΜΑ'Ι'ΟΥ.
Special guest στην περιοδεία ο Ισπανός κλαρινετίστας Juli Aymí(διευθυντής ορχήστρας του άλμπουμ Barcelonauta)

Ο Γιώργης Χριστοδούλου επιστρέφει από το μόνιμο τόπο κατοικίας του τη Βαρκελώνη, στην Ελλάδα, για λίγες παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στα τέλη Μαΐου.
Ο Γιώργης Χριστοδούλου με δεκαπέντε χρόνια πορείας στη δισκογραφία και δύο δίσκους στην ισπανική αγορά, παρουσιάζει ένα κεφάτο, γεμάτο "swing" πρόγραμμα, τραγουδώντας κομμάτια σε τέσσερις γλώσσες από τα προσωπικά του άλμπουμ καθώς και κλασικά jazz standards.
Τραγούδια του από τους "Γιαπωνέζικους κήπους" ως το "Flaneur" και τη ραδιοφωνική "Φάβα", το "Barcelonauta", αλλά και μελωδίες που έγιναν παγκόσμια γνωστές από τοNat King Cole, Dean Martin, Boris Vian, Charles Trenet κ.α. συνθέτουν το πρόγραμμα μιας συναυλίας που υπόσχεται να μείνει αξέχαστη σ' όσους την παρακολουθούν.

Καλεσμένος του ο σπουδαίος ισπανός κλαρινετίστας Juli Aymí (Τζούλι Αϋμί) ο οποίος διηύθυνε την τελευταία δισκογραφική δουλειά του Γιώργη.
O νέος δίσκος "Barcelonauta" που κυκλοφόρησε στην Ισπανία και πρόσφατα και στην Ελλάδα, σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις ισπανικές ραδιοφωνικές συχνότητες, μεταδόθηκε σε ειδικά αφιερώματα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από τον τύπο, ενώ η πρώτη του έκδοση εξαντλήθηκε μέσα στον πρώτο κιόλας μήνα της κυκλοφορίας του.
Το Γιώργη και τον Τζούλι Αϋμί (κλαρινέτο) θα συνοδεύσουν οι έλληνες τζαζίστεςΠαναγιώτης Αθάνατος στην κιθάρα και Αντώνης Αρβανίτης στο κοντραμπάσο.
Μια ζωντανή μουσική παράσταση που ο ισπανικός Τύπος χαρακτήρισε με λόγια όπως "δείγμα υψηλής κομψότητας κι ευαισθησίας" και "μουσικό κόσμημα".
 Τετάρτη 21 Μαΐου & ώρα 22.00
Μουσική σκηνή Ξέφωτο  Λυκούργου 5, Λαδάδικα, 2314015911 &  6931091534
Είσοδος: €10 με ποτό