Κυριακή 11 Μαΐου 2014

«Ρωμαίοι και Ιουλιέττες» χορεύουν χιπ χοπ στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Σεμπαστιέν Λεφρανσουά ανήκει στους καλλιτέχνες που συνέβαλαν ώστε να μεταφερθεί  το χιπ χοπ από το δρόμο στις μεγάλες σκηνές. Ένα θέαμα συναρπαστικό, με εντυπωσιακές, ριψοκίνδυνες φιγούρες και αναφορές στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα είναι η παράστασή του «Ρωμαίοι και Ιουλιέττες».
Ο Σεμπαστιέν Λεφρανσουά είναι η «ψυχή» των Trafic de Styles, μιας ομάδας που συνενώνει καλλιτέχνες προερχόμενους από το χώρο του χιπ χοπ, του τσίρκου και του ερευνητικού θεάτρου.
Η πολυσυλλεκτική καλλιτεχνική «ταυτότητα» της ομάδας αποτυπώνεται και σε αυτή τη δουλειά τους: ο αιώνιος έρωτας του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας ζωντανεύει σε μια άκρως μοντέρνα προσέγγιση από επτά χορευτές του χιπ χοπ, έναν τσιρκολάνο και έναν ηθοποιό. Ενδιαφέρον και το μουσικό «μείγμα», με ηλεκτρονικές συνθέσεις του Βενσάν Αρτώ και  συμφωνικά κομμάτια του Λωράν Κουζόν.
Οι Γάλλοι κριτικοί είχαν υποδεχτεί με ενθουσιασμό την τόλμη του Σεμπαστιέν Λεφρανσουά. Όσο για τις πηγές έμπνευσης του ανήσυχου καλλιτέχνη, ο ίδιος δηλώνει: «Έψαξα να βρω μια νέα ματιά για να εκφράσω με τον δικό μου τρόπο το μύθο» λέει ο Σεμπαστιέν Λεφρανσουά. «Είδα όλες τις σημαντικές εκδοχές που έχουν γίνει, από εκείνη του Νουρέγεφ μέχρι την ταινία του Μπαζ Λούρμαν, με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, και ορμώμενος απ’ αυτές έφτιαξα ένα είδος παζλ, πρόσθεσα το δικό μου βλέμμα, κάτι σημερινό: οι συγκρούσεις ανάμεσα στις συμμορίες των νεαρών, ο καταδικασμένος από τους γονείς έρωτας, τα μαχαιρώματα μέσα στη νύχτα, όλα αυτά γίνονται και σήμερα στα υποβαθμισμένα προάστια, όλα αυτά μας είναι οικεία».
Καλλιτεχνική διεύθυνση-Χορογραφία: Σεμπαστιέν Λεφρανσουά.Μουσική: Λωράν Κουζόν.
Πληροφορίες: «Ρωμαίοι και Ιουλιέττες» από τους Trafic de Styles, στις 22 και 23 Μαϊου, στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Ώρα έναρξης: 20:00. Τιμές εισιτηρίων (ανά ζώνη) 9 ευρώ, 15 ευρώ, 22 ευρώ, 30 ευρώ. Ειδικές τιμές: 5 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ). 8 ευρώ οι πολύτεκνοι και οι άνω των 65.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου