Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Bραβείο στους μαθητές της Ύδρας

Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας και  το ΄Ιδρυμα ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΣ διοργανώνουν τιμητική και εορταστική εκδήλωση  στη μνήμη της διακεκριμένης Ιστορικού Τέχνης και Κριτικού Μαρίας  Κοτζαμάνη.
Για τη ζωή, την προσωπικότητα  και το έργο  της  Μαρίας  Κοτζαμάνη   θα μιλήσουν οι : Ντίνα Αδαμοπούλου, Διευθύντρια ΙΑΜΥ,  Έφη Ανδρεάδη, Ιστορικός Τέχνης και Κριτικός, Χρίστος Καράς, Ζωγράφος, Θόδωρος, Γλύπτης, Φανή Πετραλιά, Δημοσιογράφος και Σόνια Χαραλαμπίδου, Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια ΕΜΠ.
Η εκδήλωση,  που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 31 Μαϊου 2014 στις 8.00 μμ. στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, θα κλείσει με  την απονομή του «Βραβείου ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ»  στα πλαίσια του Διαγωνισμού  για την Τέχνη που κήρυξε το Ίδρυμα ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΣ.
Το βραβείο θα απονεμηθεί στον πρωτεύσαντα  από τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Σχολείων της Ύδρας  οι οποίοι  διαγωνίστηκαν στη ζωγραφική, τη μουσική, το τραγούδι και το χορό.
Η Μαρία Κοτζαμάνη (1938-2012) ξεκίνησε να αρθρογραφεί στη Μεσημβρινή στις αρχές του 1960 και εργάστηκε επίσης ως κριτικός τέχνης στα έντυπα Εικόνες, Τα Νέα, Γυναίκα και Έθνος.  Συνεργάστηκε στενά με σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς της όπως οι Α. Ακριθάκης, Παύλος, Κ. Ξενάκης, Θόδωρος και Χ. Καράς.  Το 1987 ήταν η επίτροπος της Ελληνικής Συμμετοχής στη 19η Μπιενάλε του Σάο Πάουλο.  Ιδιαίτερα γόνιμη ήταν η συνεργασία της με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, όπου επιμελήθηκε σημαντικές αναδρομικές εκθέσεις του Αλέξη Ακριθάκη (1997), του Δημήτρη Περδικίδη (2002), και του Δημήτρη Κοντού (2007).  Η Μαρία Κοτζαμάνη είχε πολύπλευρους και στενούς δεσμούς με την Ύδρα.  Κατοικούσε στο νησί από την δεκαετία του 1970 και επέλεξε να ταφεί εκεί.  Ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Χρίστος Καράς και πολύτιμη επί χρόνια συνεργάτης του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, όπου το 2010 επιμελήθηκε την έκθεση Ακριθάκης-Σαχτούρης. 
 
Εκ μέρους της Εκτελεστικής και Συμβουλευτικής Επιτροπής της Διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου