Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Σεροτονίνη η ‘’ορμόνη της ευτυχίας’’



Της Μαρίας Δεσινιώτη

Διανύοντας μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της εποχής μας, εν όψει του κορονοϊού, τείνουμε να ξεπερνάμε τα όρια μας καθημερινά. Το άγχος και η κατάθλιψη ‘’χτυπούν κόκκινο’’  με αποτέλεσμα να ψάχνουμε συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθουμε στις καταστάσεις.

Το ερώτημα είναι που θα μπορούσε να βοηθήσει η διατροφή σε όλα αυτά ?

Πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε ήδη τη σεροτονίνη, γνωστή και ως ‘’ορμόνη της ευτυχίας’’. Η σεροτονίνη αποτελεί νευροδιαβιβαστή που φαίνεται να έχει από τις πιο αξιοσημείωτες επιδράσεις στη διαμόρφωση όλων των λειτουργιών του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως της διάθεσης, του άγχους, της κατάθλιψης, της επιθετικότητας, της όρεξης, της γνωστικής λειτουργίας και της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Στα τρόφιμα δεν βρίσκουμε τη σεροτονίνη, αλλά τη τρυπτοφάνη τη πρόδρομο ουσία για τη δημιουργία σεροτονίνης. H διαθεσιμότητα της σεροτονίνης στον οργανισμό εξαρτάται από τη βιοσύνθεση της, η οποία ξεκινά με τη βιοχημική διαδικασία σύνδεσης της τρυπτοφάνης, συστατικού των πρωτεϊνών με την υδροξυλάση της τρυπτοφάνης (TPH).





Πλούσιες πηγές τροφίμων σε τρυπτοφάνη :

  Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά, τυρί)
  Λιπαρά ψάρια (πχ. σολομός, σαρδέλες)
  Σε κάποια όσπρια (υψηλότερη περιεκτικότητα σε φασόλια και ρεβίθια)
  Προϊόντα σόγιας
  Κριθάρι και σίκαλη
  Μαύρη σοκολάτα
  Γαλακτοκομικά Προϊόντα
  Ξηροί καρποί και σπόροι



Καταναλώνοντας λοιπόν μόνο τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη επιτυγχάνουμε την ενίσχυση των επιπέδων σεροτονίνης?

Η απάντηση είναι όχι. Το κλειδί για να καταφέρουμε να ενισχύσουμε σε υψηλό ποσοστό τα επίπεδα σεροτονίνης είναι η ταυτόχρονη κατανάλωση υδατανθράκων (πχ. ρύζι, πατάτα, βρώμη, ψωμί ολικής), η οποία προάγει την απορρόφηση αμινοξέων και αφήνει περισσότερη τρυπτοφάνη στο αίμα για να απορροφηθεί στον εγκέφαλο, μαζί με τη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε τρυπτοφάνη.



Mε τη διατήρηση υψηλών επιπέδων σεροτονίνης στον οργανισμό πετυχαίνουμε:

  Θετική επίδραση στη διάθεση με αύξηση του αισθήματος της ευτυχίας
  Μείωση άγχους και κατάθλιψης
ü  Μείωση επιθετικής συμπεριφοράς
  Μείωση αισθήματος δυσφορίας από ημικρανίες
  Ρύθμιση όρεξης
  Μείωση αϋπνιών, καλής ποιότητας ύπνος
 Ενίσχυση μνήμης
  Διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου (σημαντικός ο ρόλος της στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου και στη ποικιλομορφία και σταθερότητα της εντερικής μικροχλωρίδας)

Τέλος η αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης μπορεί να επέλθει και με άλλους τρόπους, εκτός της διατροφής, που είναι εξίσου σημαντικοί όπως η έκθεση σε έντονο φως και η ενασχόληση με την άσκηση.




Μαρία Δεσινιώτη,
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος,
MSc στην Αθλητική 



















1 σχόλιο: