Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Προβολή βραβευμένης ουκρανικής ταινίας για το Άγιο Όρος υπό την αιγίδα του ΕΟΤ -Ά. Γκερέκου: «Μέρος της στρατηγικής μας η ανάδειξη της πνευματικής µας ταυτότητας»

 



Προβολή βραβευμένης ουκρανικής ταινίας για το Άγιο Όρος υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

Ά. Γκερέκου: «Μέρος της στρατηγικής μας η ανάδειξη της πνευματικής µας ταυτότητας»

Τον μοναδικό πνευματικό πλούτο και τα απαράμιλλα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία και κειμήλια της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους παρουσιάζει με καθηλωτικό τρόπο η ταινία του Ουκρανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Ζαπορόσενκο «Αδάμ, πού ει;» (ή «Πού είσαι, Αδάμ;»), που θα αρχίσει να προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 14 Απριλίου.

Η ταινία τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ στο πλαίσιο της σταθερής υποστήριξης του οργανισμού σε δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες προβάλουν διεθνώς το πολυποίκιλο ελληνικό τουριστικό προϊόν και προωθούν τις ειδικές μορφές τουρισμού που προσφέρει η χώρα μας και ειδικότερα τον θρησκευτικό-προσκυνηματικό τουρισμό. 

Το «Αδάμ, πού ει;» είναι μία βιωματική ταινία που εισάγει τον θεατή στην πολύμορφη καθημερινή ζωή της Μονής Δοχειαρίου, ενός από τα παλιότερα μοναστήρια της χερσονήσου του Άθω. Από την αρχή, ο Θεός καλεί σε μετάνοια τον πεπτωκότα Αδάμ λέγοντάς του, «Αδάμ, πού είσαι;» και στη συνέχεια ο φακός «αιχμαλωτίζει» στιγμές της καθημερινότητας, γεμάτες με αυθεντικούς χαρακτήρες και καθημερινούς αγιασμένους ήρωες που ζουν απελευθερωμένοι από τις πολύπλοκες προτεραιότητες που επιβάλει ο φιλόϋλος σύγχρονος πολιτισμός. Αυτό που αναδύεται είναι μια φευγαλέα ματιά στην παράλληλη ύπαρξη μιας ευημερούσας μοναστικής κοινότητας, στην καρδιά του 21ου αιώνα.

Το φιλμ αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ζαπορόσενκο, ο οποίος ήταν ήδη έμπειρος ως διευθυντής φωτογραφίας σε σειρά ντοκιμαντέρ. Το έναυσμα για τη δημιουργία του δόθηκε το 2006, όταν  πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του εμπνευστή της ιδέας και παραγωγού, Ουκρανού πρωτοδιάκονου Αλεξάντρ Πλίσκα, με τον καθηγούμενο της Μονής, Γρηγόριο Ζουμή. Τα γυρίσματα διήρκεσαν από την Άνοιξη του 2015 μέχρι το Φεβρουάριο του 2019 και από αυτά συγκεντρώθηκε υλικό συνολικής διάρκειας 80 ωρών.

Έως σήμερα, η ταινία έχει αποσπάσει το 1ο βραβείο στο XVII Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξου Κινηματογράφου «Pokrov» (2019), ήταν υποψήφια για το βραβείο κοινού στα Εθνικά Βραβεία της Ουκρανίας και στο Tallinn Black Nights Film Festival (PÖFF), ενώ συμμετείχε επίσης στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ «Window to Europe» (Ρωσία) και Κρακοβίας (Πολωνία).

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της προβολής της στο ελληνικό κοινό, η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, δήλωσε:

«Είμαι πολύ περήφανη για την αιγίδα που δίνουμε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού σε αυτή την εξαίρετη βιωματική ταινία. Για τον ΕΟΤ οι θρησκευτικοί-προσκυνηματικοί ταξιδιωτικοί προορισμοί και η συστηματικότερη προβολή της πλούσιας άυλης θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας για την ανάδειξη αλλά και την αναζήτηση της γνώσης και της πνευματικής µας ταυτότητας».

Σημειώνεται ότι η ταινία έχει διανεμηθεί από την Enorama Distribution Films σε περισσότερες από 20 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, καθώς επίσης στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Στην Ελλάδα, χορηγός επικοινωνίας της ταινίας είναι η Nova. 



Info:

• Περιγραφή της ταινίας:

Ο καθηγούμενος ιεράς μονής στο Άγιο Όρος, καθώς πλησιάζει προς το τέλος της ζωής του, συλλογίζεται για τη φυσική και πνευματική εργασία, για τον πόνο που προκαλεί η παραμέληση και για τις απαραίτητες συνθήκες για να υπάρξει κανείς ειρηνικά στον επίγειο, και κάποτε, και στον ουράνιο παράδεισο.

Ο καθηγούμενος όσο και όλη η κοινότητα της ορθόδοξης Ιεράς Μονής Δοχειαρίου στο Άγιο Όρος παίρνουν πάνω τους τις δυσκολίες, τη σκληρή εργασία και τις κακουχίες στο όνομα του Χριστού και των ιδεωδών του μοναχικού βίου. Η ζωή τους είναι μια πραγματικά συγκινητική δέηση του ανθρώπου και της φύσης προς τον Θεό, κάτι που δεν αφήνει τον θεατή αδιάφορο.  

 Χορηγός Επικοινωνίας Nova Digital Platform Greece 

• Δείτε το trailer της ταινίας, εδώ: https://lnkd.in/eSfGJ2JR

• Διαβάστε συνέντευξη των δημιουργών στο περιοδικό otpok.ua (αναδημοσίευση στην ελληνική γλώσσα): https://gr.pravoslavie.ru/130976.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου