Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Τρεις καλοκαιρινές εκθέσεις στον IANO


I A N O S  ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μικρή Άρκτος | Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

 Η IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ταξιδεύει!
 Με τρεις ομαδικές εκθέσεις συνεχίζει τις καλοκαιρινές δραστηριότητές της η ΙΑΝΟS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ και ταξιδεύει από την Αθήνα μέχρι την Καβάλα και από εκεί στην Αίγινα. 

Μετά την αναπάντεχη επιτυχία της στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η ομαδική εικαστική έκθεση  “90 ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΑ ΔΕΛΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ”, που οργανώθηκε για τα 90 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή, παρουσιάζεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας από τις 13 έως τις 22 Αυγούστου. Στα εγκαίνια της έκθεσης, στις 13 Αυγούστου, 20:30, θα μιλήσουν η επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού, ο Παρασκευάς Καρασούλος εκ μέρους της Μικρής Άρκτου και η αντιπρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων και δημοσιογράφος της Καθημερινής κυρία Ελένη Μπίστικα-Κατραμοπούλου για τις “αποσκευές της μνήμης που κουβαλάμε όλοι μέσα μας”.

Η επιτυχημένη έκθεση “ΑΟΡΑΤΟΣ ΘΙΑΣΟΣ”, αφιερωμένη στον μεγάλο αλεξανδρινό ποιητή, φιλοξενείται στην οικία Μεχμέτ Αλή, στην Καβάλα, ενταγμένη στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων. Τα έργα, ενσωματωμένα με σκηνογραφικό τρόπο σε όλους τους χώρους του θαυμάσιου αυτού αρχιτεκτονικού μνημείου (Ανδρώνας, χαρέμι, μουσαφίρ οντάς, λουτρά, κελάρια κλπ), ανασυνθέτουν μια καβαφική ατμόσφαιρα, απόλυτα ποιητική. Η έκθεση ξεκίνησε το Σάββατο 20 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 18 Αυγούστου. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αίγυπτο, για να παρουσιαστεί στην Όπερα του Καΐρου, στο πλαίσιο των φετινών 13ων Καβαφείων, τον προσεχή  Δεκέμβριο σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, το Αιγυπτιακό  Υπουργείο Πολιτισμού καθώς και την Όπερα του Καΐρου.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου το μεγάλο εικαστικό αφιέρωμα της ΙΑΝΟS ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΕΧΝΗΣ στο "Ελληνικό Καλοκαίρι" του γνωστού γάλλου φιλέλληνα Jacques Lacarriere, στον 1ο όροφο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟS, Σταδίου 24, στο κέντρο της Αθήνας. Με βαθιά γνώση της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και της νεότερης ιστορίας, με αγαπημένους προορισμούς και μακρόχρονο τόπο κατοικίας την Ύδρα και την Πάτμο, αλλά ταξιδεύοντας και αγαπώντας την Ελλάδα στο σύνολό της, από την Πελοπόννησο και την Κρήτη ως το Άγιον Όρος και τη χερσόνησο του  Άθω, ο συγγραφέας έθεσε στο φως κάθε μικρό, λιτό και ελληνικό θραύσμα του παρελθόντος ή του παρόντος που η αισθητική του εξακολουθεί ως σήμερα να συμπυκνώνει ιδανικά αυτό που σημαίνει, αυτό που θα έπρεπε να σημαίνει την αισθητική της ελληνικότητας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου