Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Κατερίνα Χέλμη σε ηλικία 83 ετών

 


Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός  Κατερίνα Χέλμη σε ηλικία 83 ετών 

Η είδηση έγινε γνωστή από το "Σπίτι του Ηθοποιού", που σε ανάρτησή του να αναφέρει: «Δυστυχώς έφυγε από κοντά μας χθες το απόγευμα η σπουδαία ηθοποιός και φίλη Κατερίνα Χέλμη. Καλό σου ταξίδι στο φως».

Αυτό το “φαρμακωθώ” που με τόσο πόνο ψυχής το είπε στην σπουδαία ταινία “Τα κόκκινα φανάρια” μένει για πάντα στις ψυχές μας… Κοντά στους νέους πάντα, εξαιρετική δασκάλα, πάντα με το πλατύ χαμόγελο της εξέφραζε την αγάπη της για μας …. Στην τελευταία πρεμιέρα της ταινίας μας “Η ζωγραφιά του Θεού” στο Ideal ήταν συγκινημένη.. Σας ευχαριστούμε για όσα προσφέρατε στην τέχνη μας αγαπημένη μας “κυρία” Κατερίνα Χέλμη.. Καλό ταξίδι…».

Ποια ήταν η Κατερίνα Χέλμη

Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1957 στην ταινία Μπαρμπαγιάννης ο κανατάς αλλά η μεγαλύτερή της επιτυχία υπήρξε ο ρόλος της στην ταινία Τα κόκκινα φανάρια, όπου η ατάκα της «Μην φύγεις, Ντόρη, θα φαρμακωθώ» πέρασε στην ιστορία.

Είχε την τύχη να ενσαρκώσει και ρόλο αντιζήλου της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία Η αγάπη μας. Έπαιξε σε πάνω από 25 ταινίες και εμφανίστηκε σε 4 τηλεοπτικές σειρές.

Υπήρξε συγγραφέας βιβλίων ενώ σύζυγός της υπήρξε ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

Η Κατερίνα Χέλμη είχε ασχοληθεί και με την πολιτική και μάλιστα σε αντίθεση με τον σύζυγό της, ο οποίος ήταν στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και διευθυντής του Ιδρύματος Καραμανλή, εκείνη είχε δραστηριοποιηθεί πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικού Επιστημόνων-Καλλιτεχνών. Στις δημοτικές εκλογές του 1994, είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου