Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΒΑΣΙΛΗΣ : Ένας Έλληνας φωτογράφος στην αυλή του Smithsonian Institution!



 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΒΑΣΙΛΗΣ

Ένας Έλληνας φωτογράφος
στην αυλή του Smithsonian Institution!

O Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης, γεννήθηκε στην Αθήνα, αγάπησε τη Λήμνο και τα τελευταία πολλά χρόνια ζει στη Νέα Υόρκη, όπου εργάζεται ως καθηγητής, λέκτορας και freelance ερευνητής φωτογράφος με αγαπημένο και κύριο αντικείμενο το πορτραίτο, την αρχιτεκτονική και την τεκμηρίωση.

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου έκανε εγκαίνια στο Εθνικό Μουσείο Αεροναυπηγικής & Διαστήματος (National Air and Space Museum) του περίφημου Smithsonian Institution στην Washington D.C., η νέα μόνιμη gallery του ιδρύματος με θέμα την παγκοσμιοποίηση, με τίτλο ONE WORLD CONNECTED. Μέρος της αποτελεί και η εγκατάσταση FACES OF OUR PLANET, σε επιμέλεια της Carolyn Russo. Ο Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης είναι ο μοναδικός 'Ελληνας που συμμετέχει σε αυτήν, ανάμεσα σε μια επίλεκτη ομάδα πρωτοπόρων φωτογράφων απ' όλο τον κόσμο. Με αυτή την αφορμή αποφάσισε να συστηθεί καλύτερα στο ελληνικό κοινό.



Μερικά χρόνια νωρίτερα, ο Αλέξανδρος είχε παρουσιάσει μια ιδιαίτερα επίκαιρη και στις μέρες μας δουλειά του, με θέμα το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Με αφορμή τη συλλογή αυτή, και στο πλαίσιο μιας ομαδικής έκθεσης στο Lishui της Κίνας τον Νοέμβριο του 2011 που οργάνωνε η Κινέζα επιμελήτρια Yan Li και όπου συμμετείχε ο Αλέξανδρος, γνωρίστηκε και συνεργάστηκε για πρώτη φορά με την curator Carolyn Russo, όντας ο πρώτος 'Ελληνας φωτογράφος έργο του οποίου ανήκει στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Αεροναυπηγικής & Διαστήματος του Smithsonian Institution.




FACES OF OUR PLANET

Τι μας συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο; Η φωτογραφική έκθεση Faces of Our Planet εξερευνά την ανθρώπινη εμπειρία της ζωής στον Πλανήτη Γη και πώς η παγκοσμιοποίηση επηρεάζει την πολιτισμική, κοινωνική και ατομική θεώρηση σε διαφορετικές περιοχές του. Μια επίλεκτη ομάδα πρωτοπόρων, σύγχρονων εικαστικών φωτογράφων επισκέφθηκαν διάφορες κοινότητες ανά την υφήλιο με σκοπό να επιστρέψουν με οικεία πορτραίτα και συνεντεύξεις που εκφράζουν τις πολλές και ποικίλες, κοινές ανησυχίες, εμπειρίες αλλά και οφέλη της ζωής σε έναν διασυνδεδεμένο πλανήτη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 
ΕΔΩ





Λέει ο Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης σχετικά με την έκθεση FACES OF OUR PLANET, αλλά και γενικότερα την τέχνη του:
 

"Μέσα στο ρου της ιστορίας, οι άνθρωποι διαμορφώνονται από το περιβάλλον, τοπικά αλλά και παγκόσμια. Θεωρώ ότι το φυσικό ή το κατασκευασμένο περιβάλλον μας είναι το "πρόσωπο του πλανήτη μας", κάτι που αντανακλά την ανθρώπινη συνθήκη, ενόσω την αντιμετωπίζουμε και την αναπλάθουμε στα διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου. Τι είναι αυτό που αντικρίζουν οι άνθρωποι όταν φεύγουν από το σπίτι τους για να πάνε στο σχολείο ή τη δουλειά; Πώς σχετίζονται με το περιβάλλον τους; Που είναι το αγαπημένο τους μέρος στο χωριό ή την πόλη τους;"
 

"Θεωρώ ότι η φωτογραφία είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο για έρευνα και μελέτη της οπτικής αντίληψης και των διεργασιών που συντελούνται πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα εντός του ανθρώπινου εγκεφάλου, όπου αναδύεται η συνειδητότητα, αποκτά νόημα η πληροφορία και σχήμα το αφήγημα της ζωής."

Αναλυτικό βιογραφικό,
 εδω


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου